Sayın Özgür Tosun; Akçaağaçdaki Jin görüşünüzü; ''siyah ırktan bir kişinin çektiğiniz portre fotoğrafının fotoğraf makinesi tarafından mavi gözlü yapılması gibi bir şey. Genetik olarak söz konusu iki ırkın mavi gözlü olma olasılığının kafamıza meteor düşmesi olasılığından daha az olduğunu sanıyorum.'' diyerek Akçaağaçta JİN uygulamasının genetiğine veya doğasına aykırı olduğunu anlatıyorsunuz sanıyorum... Yani Akçaağaç sert rüzgarlara veya herhangi ekstrem bir koşula maruz kalırsa böyle davranamaz mı? Örneğinin hiç olmamış olma ihtimali, hiç olmayacak demek değildir sanıyorum... Benim Gladiçya (Gleditsia) cinsi ağacım var, bu ağacın doğası gereği onluk çivi gibi dikenleri var, eğer ben bu ağacı dikensiz yapmak için dikenlerini kesersem, işte bu yukarıda verdiğiniz ''mavi göz'' örneğine uyar ve Bonsai felsefesine aykırı olur diye düşünüyorum...
''Doğada gerçeği olmayan bir imge gerçeklikten kopmuş/soyut demektir.'' diyerek Bonsai sanatının sadece realist yapılabileceğini diyorsunuz sanıyorum... Oysa ben de neden sürrealist bir ağaç tasarımı olmasın diyorum... Ağlayan bir ağaç, danseden bir ağaç, yürüyen bir ağaç, korkan bir ağaç, paylaşan, gülen, isyan eden veya kapitalizmin açgözlü saldırılarına maruz kalmış bir ağaç, bir orman neden tasarlamayalım? Bonsai sanatının kaynağı Çin-Japon kültürü olabilir, fakat bunu edilgen bir şekilde taklit etmeye çalışırsak eminim Bonsai'ye bir şey katamayız ve hatta Çin-Japon kültürü gibi bilmediğimiz, yaşamadığımız bir kültürü öykünmeye çalışmak elimize sadece tabakta küçük ağaçlar verecektir...
Bonsai; resim gibi, heykel gibi bir sanat dalıdır. Ve artık tüm yeryüzünün bir sanatıdır...Bunu sadece Japonlar böyle yapıyor diye onlara öykünmek, sadece onların bakış açılarıyla yapmak, bir sanat dalını bir kültürle ve onun değerleriyle bakış açılarıyla, yorumuyla sınırlamak bence sanatın ruhuna, amacına aykırıdır...
Yontma taş devrinde de resim sanatına ait duvar resimleri vardı... Konusu av sahneleriydi... Algı ve bilinç geliştikçe sanat yorumları değişti-gelişti ve resim sanatında onlarca akım oluştu...
Yeryüzünde yaratılan bütün sanat akımlarının Sürrrealizm, Dadaizm, romantizm,realizm,Klasizm, Sembolizm, kübizm, modernizm vs... Bonsai'de de uygulanabilirliği bence olmalıdır...
Saygılar...
Düzenleyen Cemaleddin : 08-11-2013 saat 20:35
|