Resimler bugüne ait. Marullarımız da, domateslerimiz de, biberlerimiz de gayet güzel büyüyorlar. Son resimde domates ve biberlerimizin ilk çiçekten meyveye dönüşmüş hali. Muhteşem görünüyorlar.
Tüm gün su tüketmişler yine. Hava sıcaklığı eskiye oranla düşük. 3-4 gündür vantilatör çalıştırmıyorum. 25 yer yer 30'a çıktığı oluyor içerisinin. Ancak kapı ve arka pencere sürekli açık. Gece de gündüz de. Gece sıcaklığı 15 derecelerde.
Daha önce de bahsetmiştim. Bulamadığımdan 3 mm'lik damlatma kazığı kullandım domates ve biberlere. Sürekli tıkanıyorlar. Yarın Adana'da Tarım fuarına katılacağım. Bulabilirsem 5 ve 7 mm'liklerinden de alacağım.
Domateslerin sulama rejimini 2 gündür 45 dakikada bir 5 dakikaya indirmiştim. Sebebi biberlerle aynı kasadalar. Biberler sanırım fazla sulamayı sevmiyor. Özellikle drenajın sağlandığı yerde ister istemez daha fazla ıslaklık oluyor demek ki drenaj bitene kadar. Orada iki biber fidesi ekili. Onların kazıklarını çıkardım. Sebebi yaprakları aşağıya doğru inmişti. Şimdi gayet iyiler.
İlginçtir. Marullar akşam saat 18, 19'dan sonra EC tüketiyorlar. Gündüzleri su tüketiyorlar. Biraz önce EC'lerini ölçtüm biraz düşmüş. 3-4 saat sonra yeniden ölçeceğim. Kayıtlara baktığım zaman bunu görebiliyorum. Akşamları EC tüketimi yapıyorlar.
Bunun birkaç nedeni olabilir.
- Isının o saatlerden sonra düşmesi,
- Işık meselesi
İncelemeye değer. Bir sonraki üründe kayıtlar daha sık ve otomatik yapılacağı için deneylerimizi yorumlamada biraz daha rahat davranabiliriz düşüncesindeyim.
Tecrübeler:
1- Marulları ektiğim boruların aralıkları 20 cm idi. Bu ölçü kıvırcık marul türleri için uygun bir ölçü değil. Yapraklar bir birine girmeye başladı. 25-30 civarında olmalı. Hatta 30 diyebiliriz.
2- 110'luk boru kullanmıştım. Bir daha ki ürün ekiminde 75'lik borulardan da kullanacağım. Sanki bu boru çapı biraz fazla gibi (marullar için). Kıyaslamayı o zaman daha rahat yapabiliriz.
Bu günkü tecrübeler bu kadar.
|