View Single Post
Eski 07-11-2013, 22:12   #10
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
İyi akşamlar,

Sayın Vetman996, sizi, hissiyatınızı,endişenizi, ilginizi doğru anlıyorum. Telaş etmenize gerek yok. Sizlerin yorumları sadece benim için değil, gelecekte bu sayfaları okuyanlar için de değerli bilgiler oluşturacaktır; olumlu ya da olumsuz...
İyi niyetinizden en ufak bir kuşkum yok rahat olun.

Sayın Ankafar, Evet musluk suyu kullanıyorum ve EC si 0.3 ve artık 2-3 gündür marulları 1.4 EC ye yükselttim. PH da 6-6.5 Civarında. Kullandığım solusyonun Howard Resh solusyonu olup olmadığını Kudret Bey açıklayabilir. Zira içeriğini bilmiyorum. Marul için hazırlamış olduğu eriyik.

Kullandığım tank 200 litrelik. Bunun yaklaşık 200 litrelik kısmı dolu. 4 boru mevcut bunlarda da yaklaşık 24'er litre su var ortalama 300 litreye karşılık geliyor toplam su miktarı. Bu su sürekli devirdaim oluyor. 20 gün önceki hazırladığım tanktaki suyu hiç değiştirmedim. Bunun değişme süresi konusunda bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim. Zira forumda bu alanda çalışma yapmış arkadaşlarda da farklı uygulamalar söz konusu.

Yorumlarınız için de ayrıca teşekkür ederim. Bu kimyasallar konusu daha önce de forumda tartışılmış. Hatta yurt dışı kaynaklar da gösterilmiş. Sonuç alınamamış gibi duruyor. Konu ortada kalıyor. Kimse net olarak şöyledir, diyemiyor. Kabul edilebilir değerlere(!) her zaman kuşkuyla yaklaşmışımdır. Hele ki ülkemizde.

Ancak yine karıştırdığım internet ortamındaki bilgiler ışığında topraksız tarımın tercih nedenlerini bir teraziye koyduğunuzda sadece ticari nedenlerden olmadığını da görüyorsunuz. Bilinçli ve teknik yapıldığında daha az kimyasalla ürünü satış durumuna getiriyorunuz. Olumlu olumsuz yönlerini bir tarafa yazdığımızda olumlu yönü oldukça fazla. Belli ki insanların kaygıları net bir şekilde giderilememiş.

Kudret Bey'in vermiş olduğu video linkinde yüzde yüz organik ifadesi kullanılıyor ki, bu organiğin ne olduğu konusunu üniversitenin anlayamamış olduğunu gösterir. Besin eriyikli topraksız tarımın organiklikle alakası olmadığı konusunda dünyada netleşmiş tezler mevcut. Bu tezleri çürütmek adına söylenebilen tek şey "Kimin penceresinden bakacağız? Bahçevanın mı, laborantın mı yoksa çiftçinin mi" diye bilimsel olmayan terimler kullanılıyor. Buna rağmen tartışmanın bitmediği, bitmeyeceği aşikar.

O yüzden amatörce yapılan tüm araştırmaların cahilce(!) olmadığı kanısındayım.

Ancak yine altını çizerek söylüyorum. Türkiye'den giden ihraç ürünleri, özellikle AB ülkelerine, inanılmaz testlerden geçiriliyor. Avrupa yasaları ve Avrupalı bilim adamları bizimkiler kadar esnek değil. Ve Türkiye'den giden ürünlerin, oranını bilemeyeceğim ama, içinde topraksız tarımdan giden ürünler de mevcut.

O yüzden çok da uzak bakmıyorum topraksız besin eriyikli tarıma. Hatta sırf daha az kimyasal kullanılması bile tercih sebebim.

Sayın İsmail Karagülle, Rahmetli Cemil Meriç "Kanevçeler-1" kitabında şöyle diyordu:

Okudukça cahilleştim!

Sizin yazınızı okuyunca yaklaşık üç aydır kaç kez sizin düştüğünüz ruh haline düştüğümü hatırlamıyorum. Sizin bu alanda bulunma sürenizi bilmiyorum ama benim 3 ayda ne kadar çok kaynak taradığımı tahmin bile edemezsiniz. Bir yazı okuyorsunuz yüreğiniz hopluyor, bir yazı okuyorsunuz rahatlıyorsunuz.

Bu işin Türkçesi şu: Bu iş dünyada çok yeni. Yani dünya tarihinde eski diyemeyeceğiniz kadar çok yeni. Elbette yapılan araştırmalardan olumlu ya da olumsuz sonuçlar çıkacaktır. Ve her araştırmacı da kendi tezini savunacaktır. Bu arada da topraksız tarım yoluna durmaksızın, büyüyerek devam edecektir.

Hatalıca hazırlanmış, kriterlerine uygun yapılmayan bir topraksız tarım ürününün labaratuvar sonuçlarının hatalı çıkması kadar doğal birşey olmayacağı kanısındayım. Önceki yazımda belirttiğim gibi besin eriyiğini hazırlayacak ve uygulayacak kişinin son derece yetkin olması bu konunun kilit anahtarını oluşturuyor kanaatindeyim.

Sayın gazeteci28, Eğer labaratuvarı ücretsiz ayarlayabilirsem bu iki tip testi de yaptıracağım. Mantıklı gibi duruyor. Ücretini de araştırmadım. Ama büyük bir ihtimal ücretsiz yaptırabileceğimi düşünüyorum. Olmadı borudan çıkardığım gibi labaratuvara teslim edeceğim. Sonuçlarını sizin gibi ben de merak ediyorum.

Kalemini esirgemeyen tüm arkadaşlara yürekten teşekkür ediyorum.

Bugün ilginçtir, marullar da domatesler de sadece su tüketmişler. İş icabı gün boyu Mersin'deydim. Sabah 10 gibi 5 litre su ekledim ve ölçüm yaptım EC tam (sistem EC'si 1.4), akşam 8 gibi su tankına 5 litre su ekledim ve EC ölçüm EC tam. Domates ler için de aynı. Bugün gün boyu su tüketmişler. Yarın yeni resimlerini eklerim.

Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön