Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln
Fotoğrafta gördüğünüz menekşem geçen sene aldığımda bu yükseklikten alçaktı.Çiçekli olarak aldım, 1 ay kadar sürekli çiçekler açık kaldı ve sonra yazı geçirdi, o günden itibaren hiç çiçek açmadı.Fakat yemyeşil sağlıklı yapraklarla marul gibi büyümeye devam etti.Bu süre zarfında saksısı biraz büyüktü.Forumdan okuduktan sonra bütün saksılarımı ufalttım,bununkinide gördüğünüz kadar küçülttüm.
Dıştan eski yapraklarını da budadım.15 Gün önce bunları yaptıktan sonra fotoğraftaki minik çiçek tomurcuğunu bir hafta önce verdi.
Tomurcuk bu boyda kaldı ve inatçı marulum yine yaprak vermeye başladı.
Diğerleri ise 2, 3 tomurcukta ve tomurcuklarda büyümeye devam ediyor, açacaklar sanırım.
Sorum şu: Marulum neden bu kadar inatçı? Çok sağlıklı, böcek, hastalık vss yok geçen yıldan beri.
Saksıda ufaldı, toprağıda sayın menekşecibabanın karışımıdır.Yeniledim.
Tomurcuk neden büyümeyi durdurmuş olabilir acaba?
İkinci sorum, yaprakları tek farklı olan menekşem budur.Yapraklar düz kenarlı, yukarı doğru, kürek gibi yayvan ve damla şeklinde saplar uzun, boy yüksek, çiçek rengi beyaz, çiçekleri fırfırsız yuvarlak ve bol açmıştı.
Bunun cinsi nedir tahmin edebilirmisiniz?
|
Sayın asln çiçekleri her koydugunuz yerin sıcaklık, ışık, ısı, nem vede birçoğumuzun dikkate almadıgı hava akımı vardır. Çiçekler bulundukları yerlerin bu saydığımız durumlarda değişiklik olursa, değişikliğin azlığı veya çokluğuna göre tepki veriyor. Bu tepkiler hızla yaprak açma, ardından çiçek açma şeklinde olduğu gibi. Aşırı degişimler çiçegi kaybetmemize kadar gider. Örneğin ışık az gelirse yaprak yatık olur. direk güneşe maruz kalırsa yapraklar yanar kurur. Işık çok aydınlık vaziyette ise yapraklar dik konum almaya başlar(Çiçegin cinsine görede değişebilir) Bu yüzden saksı yerini hatta yönünü dahi fazla degiştirmemek lazım. sulamada düzenli olmak lazım, havaların durumuna göre azaltılıp çogaltılabilir ama düzenli olmalı. Ben tecrübelerimi aktardım, burada mükemmel bilgileri ile benide yönlendirip iyi bir menekşeci yapan kıymetli üyelerimizin ilmi yönleri ile anlattıkları bilgileride mevcut sıkılmazsanız gerideki sayfalarda okuyabilirsiniz. Bol çiçekli günler dilerim efendim.