View Single Post
Eski 05-11-2013, 23:29   #9
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Hayırlı olsun

Merhaba Sayın Merdefe,

Öncelikle hayırlı, uğurlu olsun. Elinize, emeğinize sağlık ve bol hasatlar dilerim.
Bende Tarsus'ta, evin damında 18 m2 topraksız bir tarım serası kurdum. Akan su kültüründe marul ve perlitte domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum. Size birkaç sorum olacak ve cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz.

Aşağıda linkini vereceğim yere üç adet resim ekledim. Sorularımın bir kısmı bu resimdeki domateslerle ilgili. Domatesler ekileli 20 gün oldu. Marullarla aynı gün ektim. EC 2 ile başladım 2 ile devam ediyorum, ph 6.5. Kudret Bey'in domates eriyiğini kullanıyorum. Sıcıklık gündüz 25-30 civarı gece 15 civarı.

Sorularım biraz uzun olacak kusura bakmayın.

1- Perliti koyduğunuz beyaz torbaların ismi nedir? Hangi isimle ararsak buluruz? Dışı beyaz içi siyah sanırım.

2- Damlatma kazıklarınızın ölçüsü nedir? 3 mm, 5 mm, 7 mm ?

3- Yerdeki siyah sulama borusuna, damlatma kazıklarının beyaz borularını bağladığınız parçanın adı nedir? Vidalı bir şey gibi görünüyor.

4- Ben ekimden sonra fideleri iple bağlamadım. Hemen bağlamak mı gerekiyor? Cevabınız evet ise nereden ve nasıl bağlanacağı konusunda resimle destekleyerek açıklama yapar mısınız?

5- Damlatma kazıklarının kimi kökün tam yanında (dal ile arası 1-2 cm) kimisi 5-10 cm. Bunun mesafesi ne olmalıdır? Ne kadar yakın olmalıdır? Kriteri nedir?

6- Aşağıda vereceğim linki incelerseniz, ben kasa içerisine perlit döküp üzerini siyah naylonla örttüm. Kasaya eğim vererek drenajı sağlıyorum. Sabah 08'den akşam 19'a kadar 45 dakikada bir 15 dakika sulama yapıyorum. Sulama durduğunda drenaj 2-3 dakikada bitiyor. Sulama rejimi hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Ne kadar doğru yapıyorum? Olması gereken nedir?

7- Deneme amaçlı her birinden üçer adet toplamda 9 domates ektim. Hemen hepsi çiçek verdi ama boylarında sizinki kadar bir büyüme söz konusu değil. Acaba iple bağlamadığımdan dolayı mı? Bazı fidelerde 5-6 çiçek oldu. Kimi yazılarda ilk çiçekleri kopartın diyorlar. Bu konuda bilgi verir misiniz? Ekim zamanımız aşağı yukarı aynı sizi yakından takip edeceğim. Açıklamalarınızda detay verirseniz sevinirim.

8- Aşağıda linkini verdiğim resimde kökten yaklaşık 5-7 cm yukarı doğru kökte incelme ve kahverengileşme var. Bu aldığım fidelerin birkaçında aldığım gün gördüğüm bir şeydi. Şimdi bir çoğunda var. Olmayan da var. Bu duruma bilginiz ışığında bir açıklama getirebilir misiniz?

9- Herhangi bir zirai ilaçlama yapmadım. Herhangi bir ilaç, besin vs. fis fisle vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa bunları açıklar mısınız?

10- Koltuk dallarını ve alt yapraklarını ihmal ettiğinizi yazmışsınız. Bu koltuk dalları ve alt yaprakları budarken, nereden yapılacağı konusunu resimleyerek anlatırsanız harika bir kaynak olur.

Resim Linki http://www.agaclar.net/forum/1214722-post94.htm

Ben bir yazılımcıyım. Bilgisayar programcıları embesil bilgisayara bir şeyler yaptırabilmek için onun gibi düşünmek zorunda kalıyorlar. Bir süre sonra da aynı ona benziyorlar. En kötüsü de geç anlıyorlar. Açıklamalarınızı ömründe ilk kez domates ekmiş birine ve maalesef bilgisayar programcısına göre yazarsanız minnettar kalırım.

Saygı ve Sevgilerle

Düzenleyen leventali : 05-11-2013 saat 23:31 Neden: e posta abonesi olmayı unutmak
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön