Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Sayın Yaylacı; Bitkiler konusunda bazı şeyleri zamanla öğreniyoruz. Bu yıl ben de bir şirketten çok beğendiğimi düşündüğüm bitki tohumları satın aldım. Bir kısmını da arkadaşım da istemişti. Tohum sayısı çok olduğunu düşünerek çeşitli renklerde ve beğendiklerimizden almıştık. Gelen tohumlara baktığımızda sizin tohumların çok minik ve az olduklarını gördük. Arkadaşımın istediklerini ben mecburen hepsini verdim. Onda nerede ise hiç çimlenme olmadı. Bendeki tohumların büyük bir kısmını çimlendirdim ancak çok azını büyütebildim. Bu yıl tohum siparişi vermeyi pek düşünmüyorum. Elimde olanlar ve bildiğim yerden aldıklarımla devam edeceğim. Achillea summer berries(Civanperçemi) ne renk. Ben onun pembe olanını almıştım. Çimlendirdim ancak büyümedi. Doğal halinde sarı ve beyaz arasında muhtelif tonları ve büyüklükte olanları var. Beyaz civanperçemi en fazla şifalı olanı olarak biliyorum. Daha çok sarı olanı tercih edilse de. Civanperçemi ilk yıl büyüyor ikinci yıl çiçek açıyor. Aldığınız tohumları ilkbaharda ekerseniz soğuk katlama olanlar haricinde tutma olasılığı yükseliyor.
|
Sayın Muda, bir önceki mesajımda sipariş ederek aldığım bitkiler tohum değil fide olarak bana geldi. Tohumdan yetiştirmek her bitki için kolay olmuyor bazıları çok kolay çimlenebiliyor bazıları ise özel işlem gerektiriyor. İsimlerini yazdığım bitkilerin hepsi fide, civanperçemi üç değişik renkte, beyaz, pembe, kırmızı tonlarında ve sarı olabilir.
Tohumlar her zaman sağlıklı olmayabiliyor, sizin tohum ekim denemelerinizde çimlenme gerçekleşmiyorsa tohumlar yıllanmış olabilir. Bana gelen fidelerin saksı toprağı, toprak, kum ve perlit karışımından oluşuyor. Araştırmak lazım civanperçeminin toprak isteği nedir, bitkiyle birlikte gelen bilgilerde her türlü toprak fakat çok iyi drene toprak gerektiği yazıyor.
Geçtiğimiz Pazar günü, terasımda Kelebek Orkidesi ve farklı birkaç çeşit çiçeğin tohumlarını ektim, hergün özenle kontrol ediyorum. Çimlenme gerçekleştiğinde resimlerini çekerek buraya ekleyeceğim. Ne yaptığımı ve nasıl bir çalışma yaptığımı ayrıntılarıyla açıklayacağım çünkü doğayı ve yeşilliği seviyorum, bitki yetiştirmek için bilgi taraması yaptığımda maalesef Türkiyede Üniversiteler dahil yeterli bilgiyi bulamıyorum. Hiç olmazsa ben bildiklerimi burada paylaşayım diyerek bir çalışma başlattım, bilgi paylaşılınca işe yarar, bilgiyi paylaşmak esastır ilkesine uymaya çalışıyorum. Saygılarımla efendim....