Verim
selamlar
verimi ağaç başı ortalama alabiliriz, ama ağaç başı kesin şu demek doğru olmaz.
kimi bahçede dekarda 10 ağaç var, kimisinde 16 ağaç var. dekardan bahsetmek en doğru olanı olacak
eski ağaçların kapladığı alan ile yeni ağaçların kapladığı alanı kıyaslamak mümkünmü???
bir dekara ortalama 15 ağaç dikmişiz, verim yaklaşık 250 kg/dekar. yerli dediğimiz devasa bir ağacımız var. yaklaşık 80 kg verim almışız..
şimdi, eski ağacımızın bahçemizde işgal ettiği alan ne kadar? bir dekara kaçtane eski ağaçtan sığar? varsayalım dört tane sığdırdık 320 kg dekar verim almış oluruz. bende birtane var sanırım 500 m2 alanı kaplıyor verimi 100 kg üzeri ama bu verimle ilgili kriter olmamalı bir dekara iki ağaç sığar 200 kg üzeri verim almış olurum dekardan
gelelim ceviz bahçesi yaparken insanlarımızın düşürüldüğü hayal çukuruna.
şahsım adına ben yola çıkarken 10 yaşında ağaçlardan dekarda 200 kg hedefi ile yola çıktım dekarda 18 ağacım var. bahçem 70 dekar.
200X70=14.000 kg ürün alabilirim 14.000X4 usd=56.000 usd = 112.000 TL eder
bazı rakamlar duyuyorum, dekardan 600 kg alıyorlar 15 tl/kg den satıyorlar.
bildiğiniz bir yerde böyle bir verim ve toptan fiyat varmı? yok böyle bir rakam ancak parakende olarak kendiniz pazarlayabilirseniz bu rakama yaklaşabilmek mümkün ama bu verimi yakalamak biraz zor... biraz değil bayağı zor. mikro klima olarak iklim şartlarının uygun olduğu yer bulup, oradada toprak kalitesini yakalayıp, bahçeyi oraya kurarsak belki.
bazı insanlar duyuyorum 20 dekardan verime yatınca hayatını idame ettirecek para kazanmayı hedefliyorlar varmı böyle bir şey???
bana göre mümkün değil bu kimse fidancıların fidan satma adına verdikleri afakii rakamlarla yola çıkmamalı veya 70 yaş üzeri ağaçlara bakıp yola çıkmamalı 70 yaşındaki ağaçtan bahçene kaçtane sığdırabilirsin??
arkadaşlar herkes bahçesinden beklentisini realize edip ona göre hareket etmeli. yarın o yıllar geldiğinde bahçenize küsmemek adına beklentilerinizi şimdiden gerçekçi rakamlara çekmenizi tavsiye ediyorum..
sayın arif hocam 8 yaşında kaman ve chandler fidanları ile ilgili rakam vermiş 13 ve 15 kg arif hocamın baktığı gibi ağacına bakabilecek aynı bahçe şartlarını sağlayabilecek kişilerin ulaşabileceği uç değerdir bu rakam. çünki arif hocanın en iyi şekilde ağaçlarına baktığından eminim.
|