View Single Post
Eski 02-11-2013, 11:13   #31
nicholai hel
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sevgili dostum nicholai hel,
"Aklın yolu birdir" derler. Ağacınızı salonunuzun güneş alan bir köşesine alma fikri tamda benim söylemek istediğim gibi bir şeydi. Elbette sizin yaşadığınız bölge itibariyle iklim avantajınızda olduğu ve bölgenizdeki açıktaki begonviller hakkında yazdıklarınızda bir gerçek.
Ziraat Mühendisi arkadaşımada mesajı yazarken sizin için telefondan sordum. İzlediğiniz yol doğru; ağacı uyutmamak ve mantar için fugusit kullanmanızı onayladı. Ama kök gelişimi için en önemlisi IBA (Indol Butirik Asit) kullanılmasını özellikle tavsiye etti.
Siz dostların ellerinde böyle ağaçlar gördükçe mutlu oluyor ve gururlanıyorum. Bu tür ağaçlara sizin ellerinizde güzel şekillerde verildimi Türkiyemde bonsai çıtasının dahada yukarılara çıkacağını düşünüyorum.
Sevgiler ve saygılar sunarım
Mühendis arkadaşınızın da uygulamaları doğru bulması içimi biraz daha rahatlattı. İlk iki sulamayı fungusit ve IBA karışımıyla 5 litre dozajında yapmıştım. Toprağı anca doyurmuş, çok azı drene olmuştu. Üçüncü sulamayı sadece buharlaşma nedeniyle kuruyan yüzey toprağını ıslatmak için iki litre katkısız suyla yaptım. Şimdi birkaç güne kadar yine su ister, bu kez Supervit (Hesi marka) ve Blackjack (sıvı humik asit) ile yapmayı düşünüyorum. Sonraki sulamada yine IBA ve belki fungusit kullanabilirim.

Aslında fungusit kullanımı ile ilgili önerileriniz olursa bilmek isterim. Daha önce pek ihtiyacım olmadığı için kullanmamıştım, ama bu ağaçta şart olduğu için ilk günden itibaren kullandım.
Yalnız sonuçta mantar sporlarını etkisizleştirirken topraktaki faydalı oluşumları da etkiliyordur gibime geliyor. Çok bilgi sahibi değilim bu konuda. Her sulamada kullanmak yerine atlayarak kullanmanın daha güvenli olacağını düşünüyorum şu an.
IBA'nın ise doz aşımı yapılmadığı sürece şu an için her sulamada kullanılmasının bir sorun yaratmayacağını düşünüyorum. Hatta ağaçtaki bu sürgün patlamasında etkisi olduğunu sanıyorum.

Aslında bizler içimizdeki bu sevgi ve hevesle, sahip olduklarımızdan çok daha iyi ağaçları hakediyoruz sevgili badrobot. Ne yazık ki ülke şartlarımızda kaliteli materyallere ulaşmakta güçlük çekiyoruz, bireysel imkanlarımızla bir şeyler üretmeye çabalıyoruz.

Yurtdışında, tabii özellikle Avrupa ve Amerika'da biliyorsunuz bonsai fidanlıkları var, Sn. tourkana'nın da Türkiye için temellerini attığı şekilde. Buralarda birbirinden güzel ve değerli bonsai adayları sahiplenilmeyi bekliyorlar. Bir hobici aradığı türü, üstelik de aradığı yaşlarda rahatlıkla bulabiliyor ve kolleksiyonuna katıp üzerinde çalışıyor.
Ayrıca yamadori yapan ve satan şahıs firmaları var. Adamlar güzel adaylar bulabilmek için taa İngiltere'den kalkıp İtaya'nın, Balkanların dağlarını gezip, uygun türleri yamadori yapıp yasal şekilde bunları kendi ülkelerine getirip satışını yapıyorlar.

Biz de Antalya'da haftalardır alıç bulacağız diye yırtınıyoruz örneğin. Nereye sorsak yok, değil yaşlısı, fidanı bile yok.

İmkansızlıklar içinde olduğumuz gerçek. Ama imkanlarımızı kendimiz yaratacağız bu durumda. Araştırıp, öğrenip, çalışıp, sabredip gelişeceğiz, çevremizi de geliştireceğiz.
Bana sorarsanız doğru yoldayız, eski yıllara göre ellerimizdeki adaylar daha yüksek potansiyele sahipler. İnanıyorum ki çok değil, 5 sene sonra her birimiz gururla sergileyeceğimiz ağaçlara sahip olacağız. Yıllar geçtikçe de her birimiz eşsiz kolleksiyonlarımızla, yeni nesillerin ufkunu açan, Türkiye'de bu sanata öncülük yapan bireyler olacağız.

İleride en kötü ağacımızın bu begonvil kadar güzel olması dileklerimle.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön