View Single Post
Eski 01-11-2013, 22:49   #10
44baba
Ağaçsever

44baba's Avatar

Giriş Tarihi: 18-07-2013
şimdi altay ceviziyle tanışmam gözümün önünden geçti.bahçeme chandler dikmek istiyordum ama rakım uymuyordu.şebini daha önce denemiştim kamandan komşum henüz verim alamamıştı maraş 18 sabır gerektiriyordu.tüm bunların arasında dolanıp dururken internette altay karşıma çıktı.aradığım tüm özellikler ondaydı.bir çırpıda özelliklerini okudum.aynen şöyleydi
1.birinci yılda meyve verir:bence diktiğim ağacın meyve kalitesini en kısa sürede öğrenmek üstün bir özellikti.
2.yüksek rakımlarda yetişir:diğer verimli çeşitlerinin en fazla dikilebileceği yükseklikler belliydi.
3.geç uyanır donlara aşırı sıcaklara dayanıklıdır:bölgemde geç ve erken donlar yaşanması ve yaz aylarında aşırı sıcakların görülmesi beni bu çeşide hayran bırakmaya başladı.
4.aşı istemez:melezleme yöntemiyle üretilen tohumlardan yetiştirilmiş fidan olması bir çok sorunuda beraberinde götürmüştü.aşılı ağaçlar dikim hatası kabul etmez.üstelik aşı yeri olmadığı için güneş falanda yakmazdı.
5.boyunun iki katı kazık kök oluşturur:iyi bir ağaçta aranan en önemli özellik toprağa iyi saplanmasıdır.gelişimi topraktaki besinleri bünyesine alması ancak iyi bir kök sistemiyle olurdu.
6.su istemez:ilk 3 yıl iyi bakılıp sulanırsa kökü 35 metre derinlere kadar inip kendi suyunu bulacak ve beni sulama sistemi masrafından kurtaracaktı.
7.dördüncü yaşında 25 kilo meyve veririleriki yılları yazmıyorum) bügünkü piyasa şartlarına sıradan cevizin kilosu 8-10 tl arasında.basit bir hesap yaptım 10x25=250 tl ağaç başı verim bahçeme 300 ağaç sığıyordu.250x300=75000 tl gelir elde edecektim.
hemen altayı aradım.bilgileri doğrulattım.deneme amaçlı 10 adet getirtip diktim.sonradan o firmanın doğru adres olmadığını öğrendim.diğer firmayı aryıp 10 adette ondan getirtip diktim.her ne kadar gelen fidanlar beni hayal kırıklığına uğratsada ümdimi yitirmedim.bu zamana kadar sorun yoktu ama bu forumda doğru ve mantıklı olan sorulara şimdiye kadar altay cevizi doğru cevaplar veremediği gibi tohumdan yetişen fidanlar aşı ister 4 yaşındaki verim yeşil kabukludur gibi yan çizmeler başladı.kusura bakmayın ama güvenirliğiniz kalmadı.lütfen gerçekleri söyleyin daha fazla insanları aldatmayın.bakın çeşide itirazımız yok verimli görünüyor.ama gerçek veriler neyse onu söyleyin bakın o zaman altay cevizinin en iyi savunucusu ben olurum.

44baba Çevrimdışı   Başa Dön