View Single Post
Eski 01-11-2013, 18:08   #48
mücahid36
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-10-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kurtkus Mesajı Göster
Değerli arkadaşlar.14 yıl önce Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde dikmiş olduğum 5 dönüm cevizliğim var.İlçe tarımın önerdiği ve bana sattığı tüplü fidanlardan ''şebin,bilecik ve kaman ''türlerini diktiğimi sanıyordum.6:yılında ilçemizde organik meyvecilikle ilgili çalışmalar başlattık.Bu çalışmalar kapsamında Türkiye'de cevizcilik üzerine marka olmuş bir bilim adamını ilçemize getirdik(ismini bilerek yazmadım).Cevizlerin tek tük veren örneklerinden götürdüm.İriliklerine babam bayılıyordu,ama iç dolgunluğu yok ya da kavruktu.Hoca ilçe tarım müdürünün yanında bu yalova türlerini size kim önerdi diye sordu.Ben de önerinin de ötesine giderek ilçe tarımdan fidanları satın aldığımı söyleyince müdüre çok kızdı.Kimden aldınız bu fidanları .sertifikaları nerede diye sordu?İlçe tarım müdürü bir arkadaşının fidancılık yaptığını ve bunları şebin,bilecik ve kaman diye gönderdiğini söyledi.Annemin ''oğlum aha bu yıl verecek ,aha seneye verecek kesme diyerek rica ettiği için'' ağaçları 12 yıl beklettim ve 60 ağaçtan 100 kg mı geçemeyen cevizler topladım.İki yıl önce annemin bir kaç haftalığına ilçe dışına gitmesini fırsat bilerek ağaçların 50 kadarını kestim ve aşıladım.1 yıllık aşıda 70 ceviz topladım.İnşallah daha iyi olacak.Aşıları da en az 150 ağaç gezerek ilkbaharda ,yazın ve meyveyi topladıktan sonraki iç durumu,randımanı,yağ oranı ,soğuğa dayanıklılığı vs gözeterek daha çok yertli cins ve Oğuzlar türlerini tercih ettim.Annem de iyi ki yaptın oğlum Allah razı olsun diyor.Hayırlısı bakalaım ,zaman herşeyin ilacı.Bir de kalem tutmayıp sürgün verenler göz aşısı yaptım ,şu anda bahçede aşı tutmayan ağacım yok.
allah yardımcın olsun kardeş bende ekmeyi düşünüyorum fidancıar ellerinde ne varsa onu dikin diyo ama sizin başınıza geleni başıma gelmemesi için ne yapmalıyım teşekkürler.

mücahid36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön