Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesut baz
...elimde olan bir kaç çeşit nergis soğanını bahçeme diktim bazıları filizlenmişti filizlenen kısımlarını tamamen topraga gömmedim hafifçe topragın dısında kaldılar 1 -1,5cm kadar yanlısmı yaptım tamamen görünmicek sekılde gömmem mi gerekiyordu? filizlenmiyenleride kafaları seçilecek kadar hafif görünür şekilde topraga diktim ..
|
Mesut Bey..
Soğanları boylarının en az 1-1.5 misli derinliğe gömmek gerek..Ortalama olarak hiç olmazsa 7-8 santim derinliğe gömülmeli..Çok iri soğanlar biraz daha derine gömülebilir..Ufak, yavru soğanlar ise biraz daha sığ ekilebilir.
Soğanlar kışı sert geçen, don olaylarının sık olduğu bölgelerde çok sığ ekilmemeli, üstlerine yaprak çürüntüsü gibi malzemelerle örtülerek malçlama yapılmalı..
Sıcak veya ılıman bölgelerde de, güneşin yakıcı etkisinden korunmak için yine asgari 7-8 santim derinliğe ekilmelidir bence..Sığ ekilen nergis soğanları güneşin aşırı sıcaklığına maruz kalırsa çiçeklenme sorunlarına sebep olabilir.
Siz, ektiğiniz soğanların üzerlerine biraz daha toprak atarsanız iyi olur kanaatindeyim.
Ayrıca, erkenci bir tür olan Karaburun nergislerini ektikten sonra gelişimlerini daha da hızlandırmak için güzelce sulamanız faydalı olacaktır..Bu sene yağmurlar az, mevsim kurak geçecek gibi..10-15 günde bir sulamak iyi olur..
Ben dün döndüm köyden..Tüm yavru nergis ve lale soğanlarımı ektim..Toprağın tavı fazla olmadığı için soğanları hem ektiğim gün, hem de dün köyden ayrılmadan önce çok güzel suladım onları..