Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsehirli
sayın ncp ilk önce kazık kökleri kestiğimizi söyledin sonra fidanların iyi kök yapmadığını söylüyorsun sonrada biz cahil insanlar altay cevizi küçük duruma düşürdüğümüz söylüyorsun yani bir yerden bişeyler buluyorsun üste çıkmak için arkadaşım açık kök fidanlar cöğür olarak dikilen bahceden direkt sökülüp satışa çıkıyor kazık kök kesilmiyor sen inanmak ya da anlamak istemiyorsan ayrı bi konu
buna bak bakalım bide
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
|
sayın nevşehirli
bakın daha net yazayım bu işle uğraşan fidancı arkadaşlarda sanırım yanlışım varsa düzeltirler.
çöğürü toprağa diktik, minumum bir yıl tarlada büyüdü. bu fidanı şimdi yerinden söküp, tüpe alacağız veya açık kök olarak sevk edeceğiz değilmi??
kökle ilgili hani bir video yayınlayıp herkesi susturduğunuzu yazmıştınız. köklerin çok derine gittiğini anlatan bir videoydu. söylediğinizin hangisi doğru şimdi siz bana söyleyin. tarladaki fidanların kökleri çok derine gittimi gitmedimi ?
1: çok derine giden kökü zarar vermeden yerinden nasıl söktünüz.
2: hadi diyelimki üşenmediniz çok dikkatlice ve derince etrafını kazdınız vede söktünüz o kadar uzun kökü fidan poşetine nasıl sığdırıyorsunuz?
3: yoksa tarlaya dikildiğinde kökler çok uzamıyorda çok rahat sökülebiliyormu?
ben kendi cevabımı daha öncede söyledim birkezdaha söyleyeyim. köklere zarar vermeden yerinden fidan sökmek mümkün değildir. bu zarar fidanı öldürmez.
fidan tekrardan toprakla buluştuğunda yeni kazık ve kılcal kökler yapmaya başlar.
bunun içinde yerinden sökülüp aşılanıp tekrardan tüpe konularak sevk edilen fidanlar gittikleri yerde ilk yazlarını neredeyse uyuyarak geçirir sonraki yıl büyümeye başlarlar. sebep?
fidan kökmü yapsın zarar görmüş köklerle yukarıyımı beslesin? önce kök yapacak sonra yarasını (aşısını) tedavi edecek sonra büyüyecek.
baharda tarlada aşılanıp sonbaharda açık kök olarak sevk edilen fidanların dikim yıllarında tüplü fidana nazaran daha hızlı büyümelerinin sebeplerinden biride aşı zamanı sağlam kök sistemi ile aşı noktasını hızlıca iyileştirebilmesinden kaynaklıdır. sevk edildiği tarlada, baharla birlikte sadece yeni kök yapmakla uğraşır ve yazın ilk günleri ile birlikte büyümede başlar.
ben bir öyle bir böyle söylemiyorum hep aynı şeyi söylüyorum siz anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz.
son kez: tarladan sökerken kök sistemi mutlaka zarar görür.
http://www.youtube.com/watch?v=ZrJt3AEbF3g
video kökleri göresiniz diye..