Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak
Sn heyyamola,
Ben mumkun olsa, butun biberleri 20 lt'lik siyah saksilarda yetistirecegim. Bu saksilar hem isiyi cok iyi absorbe ediyorlar hem de kokler cok iyi gelisiyor. Biberlerde, yere ektiklerime gore birkac kat verim aldigim oluyor.
Purple Beauty'i, mumkunse bir de 20 lt buyuklugundeki plastik bir saksida (yaklasik 20 cm derinliginde, 15 cm genisliginde oluyor) yetistirmenizi tavsiye ederim. Yalniz, saksi bundan cok buyuk olmamali. Aksi durumda saksinin emdigi isi, saksinin ortasindaki koklere butun etkisiyle iletilmiyor.
Bir baska denenebilecek sey de su: Bitki, henuz fide asamasindayken (ve esas yerine aldiktan sonra), govdenin yeni filizler verebilecegi gozlerinin biraz ustundeki kismini kesmek ve bitkinin tek bir koldan degil de birkac koldan dallanmasini saglayip meyve verecek dal sayisini arttirmak (ceside bagli olarak, verimi bu yolla arttirmak mumkun olmayabilir).
|
Ben de bu sene çapraz tozlaşmayı engellemek amacıyla 10 farklı biber çeşidini (genelde ufak meyveli çeşitler) saksıda yetiştirdim. (30 cm derinliğinde, 20 cm çapında, koyu yeşil renkte)
Yerde yetişenlere oranla daha verimli oldular. Purple Beauty çeşidinde, hem saksıda yetiştirmenin, hem de uç alıp yan dallanmayı teşvik etme uygulamasının, verimi artırabileceğini düşünüyorum.
Sn. MeyveliTepe ve Sn. h_dogan'ın paylaştığı deneyimlerden de, köklerin geliştiği ortamın ısısı kadar, yaprak ve meyvelerin geliştiği ortamın da ısısı ve özellikle nem oranının, verimi artıran önemli bir faktör olduğu sonucunu çıkardım.