View Single Post
Eski 26-10-2013, 00:25   #68
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın AteşKaptan, Öneriniz ve ilginiz için teşekkür ederim. Mersin'de elinizdekine benzer farklı bir marka buldum. Ancak satıcıya olayı anlatınca bu günler haftalarca durmaksızın çalışmaz. Bozulur dediği için almaktan vazgeçtim. Zira sizden sonra yazan Kudret Bey'in yazısını henüz okumamıştım. Şu an akansu kültüründe çift kafalı akvaryum iç filtre kafası var. Ben fideleri ekmeden yaklaşık 1 ay önce çalıştırmaya başladım ve neredeyse hiç durdurmadım ki bozulacaksa boşken bozulsun diye. Sistemi kurduğumdan beri sorunsuz çalışıyor ve de benim akvaryumdan söküp taktım ki yaklaşık 3 yıldırda akvaryumda çalışıyordu. Yine de ilginize teşekkür ederim. Bir tanede elinizdekinden alacağım. Ben akvaryumlarda kullanılan kafa motoru tabir edilen bir motoru sipariş ettim. Her ikisini de böylece test etme imkanı buluruz. Sizin önerdiğinizi de saatte belirli bir süre su basacak sistemde kullanacağım. Nasılsa seramız test serası değil mi

Aslında Kudret Bey çok haklı. Bugün iki yere sordum ikisi de olmaz dedi tereddütte kaldım. Teknik olarak DC motorlar 2 zamanlı patlamalı, yanmalı motorlar gibi çok güçlü. Siz deneyip kullandığınıza göre amatörler için uygun bir çözüm. Bir de motorunuz ne kadar süredir çalışıyor? Saatte ne kadar çalıştırıyorsunuz? gibi bilgileri paylaşırsanız sevinirim.

Sayın İsmail Karagülle, yorumlarınızın tamamına katılıyorum. Bu benim ön test çalışma seram olacak. Serayı hiçbir teknik bilgi olmadan, oradan buradan tasarladım. Bir öğretmen arkadaşımın gönderdiği çok basit bir çizimle bu hale geldi.

Lise, üniversite, dershane hocaları pek sevmez, kabul etmez bu cümleyi ama benim bir cümlem vardır. Öyle kolay değil yirmi yılda ettim bu cümleyi: "Eğer yazdığınız yazılım hata veriyorsa korkmayın doğru yoldasınız.", derim öğrencilerime. Zira hata veren bir şey sizi doğrusunu yapmaya iter ki en kötü hata, hata vermeyen hatalardır.

Prototip yazılımlar eğer sıfırdan yazılıyorsa prototip yerlerde başlanması her zaman daha sağlıklı bir temel oluşturur. Zira bu tip yerlerde yaşayacağınız sorunları bile kontrol altına alabilecek kodlar oluşur sistemde.

Türkiye'de 3. PTS(Plaka Tanıma Sistemi) yazılımını yazan kişiyim. Bu sistemin kameraları oldukça pahalı. Test aşamasında edinemediğimiz için 300 tllik bir kamera ile çıktık yola. O yol çok inanılmaz zorlu geçti. Zira kameranın yapamadıklarını biz kodla yaptırmaya çabaladık. %91 gibi çok yüksek bir başarı elde ettik. Sistemi PTS için üretilen kameralarla deneyince, gerekli değişiklikleri yaparak %99 gibi bir başarı elde ettik. Bayağı bir boşa zaman harcadık ama yokluğun verdiği sıkıntılardan dolayı işin en ince detaylarını bile öğrenmek zorunda kaldık.

Bu serada birçok eksiklik var ve bu eksiklikleri yazılımın düzeltmesi zaten imkansız. İşim gereği sürekli bu konuya yoğunlaşamayacağım. Ama Isı, Işık, Nem ve EC nin otomatik olarak kayıt edilmesiyle ilgili şu anda çalışmalarım mevcut. Tabi rüzgarı unutmadım. Belirli bilgileri yaklaşık 1 yıl veri tabanına kayıt ettireceğim. Bu benim damın 1 yıllık bilgileri bir YSA ( yapay sinir ağı) sistemine yüklenecek. Bir adım sonrası artık bilgileri bilgisayara YSA ile yorumlattıracağız. Tabi bu bayağı bir süreç gerektirecek. Allah ömür verdiği sürece bu başlıkta devam edeceğiz.

İklimlendirme uyarınız çok önemli. 18 m2 olduğu için 12 btü bir klimanın yeterli gelebileceğini söyledi teknik bir arkadaş. Bahsetmiştim evde atıl duran var bir tane. Sadece daha çok çalışacağını zira içerideki izolasyonun yetersiz olabileceğini söyledi.

Işık konusu damda olduğumdan şu anda bir sorun yok. Ama önümüz kış. Birçok yazıda okudum. Pahalı ledler yerine flöresan lambanın yeterli geldiği. Bunu deneyeceğim.

Yine haddim olmayarak denediğim ve sonuç aldığım bu lamba konusunda bir şeyler karalamak istiyorum. Koçtaştan salatalık ve marul tohumları aldım. Sadece tecrübe edinmek için. Filizler çıkmaya başlayınca akvaryumda kullandığım flöresan lambayı üzerlerine koydum. Resimlerden anlaşılmıyorsa anlaşılacak şekilde çeker koyarım. Büyümeleri inanılmaz. 1 kaç gün ışık vermedim normal oda ışğıyla, gelişimi durakladı. Yeniden lambayla devam ettiğimde şu anda çok iyi durumdalar. En azından salatalıklar. O da benim gibi bir aceminin elinde. Bu arada grolüx flöresan. 15 Tl ye almıştım. watt ını bilmiyorum yarın bakar yazarım.

Yine bu forumda ama hangi başlıkta nerede hatırlamıyorum, bir üye led lambası konusunda çok teknik bilgiler verirken bir ziraat mühendisi (Bu alanda uzun yıllar çalışmış) beyaz flöresan lambayı tak yoluna devam et demiş. Bunu deneyip başarı elde edenlerle yoğun bir led & flöresan tartışması vardı. Bende denedim ve sonuç harika.

Işık konusunu da bu şekilde çözmeyi düşünüyorum kapalı havalarda.

Benim asıl yapmaya ve kanıtlamaya çabaladığım şey, böyle bir sistemin zor olmadığı, korkulacak bir şeyinin olmadığı, evin damında bile basitçe yapılabileceği. Elbette verim için uygun şartlar sağlanmalı. Amaç Çiftçi Mehmet'i bu işe ikna etmek, yol göstermek, önüne düşmek. Başarabilirsek ne mutlu. Eğer bu sistemi yüzde 50 başarıya ulaştırırsak, öyle çok da maliyetler bindirmeden, Çukurova'nın tüm damları Topraksız Tarım Serası olabilir.

Şartlar bizi neye zorlayacak hep birlikte göreceğiz.

Bu arada PH sensörüyle ilgili çalışma yapan arkadaşlarımız varsa, onlarla da temasa geçmek isterim.

Bu arada yine araştırma yaparken suyun içindeki erimiş oksijeni artırmak için, bunda da perlatör önerilmiş. Bu tip amatör sistemler için. Deneyemi olan arkadaşlar varsa, paylaşırsa sevinirim. Bende bunu denemek istiyorum.

Seramızla ilgili bugün yaşadıklarımız :

Nihayet doğru EC ölmeyi öğrendikten sonra bugün yaklaşık 50 lt depodan besinli su alıp, normal su koyarak, marulumuzu besleme EC'miz olan 1.2 EC ye getirebildik. Suyun PH' ı yükselmişti, onu da düşürdük 6 civarlarına.

Akşam tam resim çekecekken pil bitti. Şarja taktım ama artık resimler yarına.

Olumsuzluk olarak marulların üç beş tanesinde yaprak uçlarında yanma gördüm. Komple yanmadıklarına dua ediyorum.

Dikkat ettiyseniz 2 çeşit marul var. Dikenli kıvırcık diye anılan ve göbek kıvırcık diye anılan. Göbek kıvırcıklar diğer fidelerden daha gelişmişti aldığımda. O yüzden diğerlerinden çok hızlı büyüyorlar. Baygın hiç fidemiz kalmadı. Hepsi içinden yaprak çıkartıyor ve inanılmaz hızda büyüyorlar. Bunun iyi bir şey olmadığını okumuştum ama ilk denememiz gayet normal. 60 marulu konu komşu paylaşacağız

İşin güzel yanı, ısı değişimiyle ilgili olarak, deponun büyük olması çoğu şeyi kurtarıyor. Isı çok yavaş artıp, çok yavaş düşüyor. İçeride vantilatör çalıştırmanın ve jütle güneşin direk vurmasını engellemenin çok faydası oldu.

Marulla ilgili bir çok arkadaşımızın başarılı denemeleri oldu. Onlardan da öneri bekliyorum.


Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön