Merhaba bende altay bosfor cevizinden 50 adet deneme maksatlı aldım.Ne fidancılıkta nede toprakda deneyimim var.Diş hekimliği yapıyorum.1 sene önce 3-4 dekar bir yer aldım.Karşık meyve ağaçları diktim.Her meyveden karma bir bahçe yaptım, hobi amaçlı.
Yaklaşık 1000 mt kare boş bir yerim vardı orayada 4*5 aralıklar 42 tane altay cevizi diktim.Altay cevizini altaycevizi.com isimli site sahiplerinden önder sok. adresli olan yerden aldım.Oradan aldığım tanıtım kitapcığında babadat köyü üretim yeri adresi yazıyor.burada babadat köyünden ulaşabileceğiniz kişinin verdiği telefon numarasıda aynı .
Ben gitmedim ancak birbirimizden habersiz bu işi araştırdığımız bir arkadaşım varmış ,oda babadat köyünde paşa isimli veya lakaplı birisi ile görüşmüş.Gidip gören herkes gibi oda hayretler içersinde anlattı her şeyi.Ağaçların durumunu fotograflardaki ve videolardaki gibi olduğunu görmüş.
Burada tutarsızlık yok.isimler ve yerler gerçek.Bendeki kitapcıkdaki üretici belgesinde altay bosfor madencilik tarım vs. adına.
Şimdi bu işin 2-3-5 sene sonra nereye gideceğini ne olacağını bende merak ediyorum.Deneme maksatlı diktiğim fidanların, mart ayında ne olacağını da merak ediyorum.Kuruyan ve tutmayan olursa 1-1 değiştirecekler.
Ankarada fidanları aldığım adrese güveniyorum.İnşallah söz konusu fidanların sonu, söylenenler gibi olur ve bu güveni boşa çıkarmazlar.Sonuç onların dediği gibi olursa hem biz, bizden daha çok firma, en çok da Türkiye kazanır.
Forumda yazılanları da okudum herkes gibi benimde sokağa atılacak ne tek bir kuruşum var nede zamanım var.Ancak şunu söylemeden geçemiyeceğim üretimin her alanında ister makine ister sağlık ister tarım yeni bir şey her zaman çok eleştirilir.Bu eleştiriler çoğu zaman haklı çoğu zamanda haksız olabilmektedir.
Şimdi bu anabaşlıktaki görebildiğim sorunlar
1-hangi şirket gerçek ,bu iki şirket arasında ki bağ?
2-fidan aşılamaya gerek var mı?
3-Gdo var mı?
4-verim ne olacak.
kendimce bulabildiğim cevaplar
1- gerçek olan firma altaycevizi.com sitesi önder sokak no:16/5 ankara adresli olan yer.üretim yeri babadat köyü
2- normal gelişiminden geri kalan veya sapan fidanlar olursa bunlar aşılanmalıdır.Bu fidanları aldığım kişiden öğrendim.Mantıklı olanı da o.tohumdan yetişirmi sorusunu en geç 2 sene sonra yetişen fidanların verdiği meyveden göreceğiz.
3-Gdo var ise fidan üretim belgesi ve sertifaksı alınabilir mi?
4-Ağaçların verimleri üretim yerlerindeki ağaçlardan ve sitelerinde refarans olarak verilen isimlerden öğrenildiği kadarı ile fidan üreticilerinin verdiği bilgiler ile parelellik gösteriyor.
Sonuç: gerek eğitimim gerekse bugüne kadar tarım konusunda yeterliliğim bu konuda yürüttüğüm fikirlerin nesnel bir dayanağı yokmuş gibi görünsede.Ortada olan gerçekler daha ağır bastığı için ben bu işi denemeğe değer gördüm. anavatanı Kafkas iran Anadolu olan bir meyve bir şekilde ingltere amerikaya gidip chandler fernor adını alabiliyorsa bir tür olarak ortaya çıkabiliyor ise altay ismi neden olmasın.
Teşekkürler
|