View Single Post
Eski 24-10-2013, 20:20   #52
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın leventali hesaplamalarınız doğru ancak yerine koyma yani değerler yanlış. Hata oradan kaynaklanıyor. Sistem değeri yerine ölçülen değeri yazmışsınız. Sistem değeri hangi bitkiyi besliyorsak onun istediği EC değeridir. Yani sistemimizde sabit tutmaya çalıştığımız değerdir. Ölçülen değerin formülde yerine konması hatadır. O değer kontrolü sağlar. Olması gereken ölçülmesi gereken değerdir. Herşeyden önce sistem değerimizi yerine koymalıyız.
ÖRNEK: Marul için sistemimizin değerinin 1,3 ms/ cm olmasını kabul edelim. Bu sayı sabit kabul edilecektir. Ama dönem dönem büyüte bilirsiniz fide dönemi aradönem, gelişmiş dönem gibi.

Sistem değeri *(t+31) /56= Ölçülen değer ( okunması gereken değer)
su sıcaklığını 20 derece demişsiniz. 20 derece için hesaplıyalım.

1,3*(20+31) /56 =1,18 ms/cm olmalı imiş.

Eğer marul için EC yi 1,3 kabul edersek su sıcaklığı 20 derece iken yaptığımız ölçümde EC nin 1,18 olması lazım. Ölçtüğümüz değer bundan düşük ise A ve B stoklarından ilave etmemiz lazım. Yüksek çıkarsa su miktarı azalmış demektir su ilave etmemiz lazım. Eğer su seviyesini kontrol ediyorsak size düşün sadece EC değerini yerine çıkartmak için marulların kullandığı besini ilave etmek olacaktır. Hiçbir zaman yüksek çıkamaz.
Öyle çabuk pes etmek yok Sayın leventali, Büyük bir heyecanla başladınız büyük bir özveriyle emek verdiniz ama Topraksız tarım serayapmak, fide dikmek değildir. Teknik bir konudur hep beraber bu tekniği kavrayıp tarım ülkesi olan ülkemizin geleceğine ışık tutmak zorundayız.Topraksız tarım sizin dediğiniz gibi ne pahalı nede çok çok zor bir tarımdır. Karşılaştığınız olumsuzluklarla umudunuzu kaybetmeyiniz. Ancak her işin bir amatörlük acemilik dönemi vardır. O dönemi yaşamadan başarıyı yakalamak zordur. Lütfen moralinizi sağlam tutunuz. Terasınızda çok güzel günler sizleri bekliyor. Su motorunuzun yanması tamamen sizden kaynaklanmıştır. Hiçbir DC motor bu işte kullanılmaz. Bilgi eksikliğidir. Sülfirik asit meselesi gibi. Akümülatör asiti diye arasaydınız ilk oto elektrikçisinde bulacaktınız. Yanlışmı.? Haydi kolaygelsin çalışmaya devam.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön