Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963
selamlar bu yıl şahindoğan makinadan aldım
öyle övdüğünüz kadar bir makina değil...
çok sık halat koparıyor üretimde hata var.. makara üzerinden sık sık halat kopuyor.
küçük ağaçlarda kullanılmaz kök falan hak getire söker alır
yaşlı ağaçlara dallardan bağlanarak kullanmak en ideali ama halat kopması sorunu olduğu sürece sıkıntılı..
bu kış makinada tadilat yaparak sistemden makarayı sökeceğim .yukarıdaki pembe parçayı birazdaha uzun yapıp değişik ölçülerde delik delerek, yukarda kalan deliklereden halat ile büyük ağaçları, en altta kalan deliktende resimdeki gibi bir kolla. kolun kırmızı parçası açılıp kapanan çabuk ve iyi sıkılan içi kalın kağuçukla kaplı olacak. küçük ağaçları silkelemeyi düşünüyorum.
halat ile sadece makina yönüne yaklaşık 10 cm çekme hateketi verebiliniyor. ağacın esnemesi ile geri çekmeyi ağaç yapıyor. küçük ağaçlarda bu ağacı yorar sabit kolla en kısa ( 1 ila 2 cm arası) itme ve çekmeyi yaparak daha hızlı ve stabil vibrasyon yaratmak mümkün.
düşüncem, hem halat ile hem sabit kolla her büyüklükteki ağacı silkeleyebilecek bir makina. bu sistemde halatın makaraya sürtünmesi de olmayacağı için kopmada olmayacak. küçük ağaçlardada itme ve çekme 1 cm civarında olunca kökler sarsılmayacak.
genç ağaça yerden 150 cm yukardan bağladığımızda kök boğazı 0,007 mm ileri ve geri oynar buda bir çok makinadan az oynatır.
orta kuvvette bir rüzgar ağaç kökünü bu değerden fazla onatır.
|
makarayı gresle yagladınızmı arada yagsız calısırsa koparır ayrıca halatı asırı gerdırmenız halınde yıne kopar zamanla surtunmeden dolayı semadakı sıtemı denedık ama olmadı dalra baglanması sıkıntı esneklık olmadıgından dalrda yıpratma yapıyor arge calısmalarımız devam edıyor yaslı agaclarda genelde ne kadar yukardan baglarsanız hem halata hem agaca zarar vermeden calısabılrsınız her dal aynı olcude ve aynı parelelde degıl o nedenle ayarlamak sıkıntı dedgınız sıstemde saygılarımla yınede tavsıyerınız goruslerınızı beklıyorum