View Single Post
Eski 24-10-2013, 01:49   #48
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın oceaneagle55,
Size naçizane tavsiyem, terzi misali 3 ölçüp bir biçin. Eğer topraksız tarımı ticari olarak yapacaksanız 10 ölçün bir biçin derim. İnsanı heyecanlandırıyor ama bir o kadar da yorucu ve riskli bir iş. Asla ve kata ucuza getirmek gibi bir düşünceyi aklınıza bile getirmeyin. Denedim iki üç katına mal oldu. Ticari düşünüyorsanız mutlaka profesyonelce bu işi yapanlarla görüşün. Bir kişiyle değil 10 kişiyle görüşün. Hepsi sizi yolunuzdan döndürecek bir sürü gereksiz şeyler söyleyeceklerdir. Siz hepsinin haklı, haksız, taraflı, tarafsız yanını süzerek kendiniz karar verin.

Bir, belki iki yıl sürebilecek bir yazılımını yazmak için çıktım yola ve gördüm ki, her bir işi otomasyona bağlasanız bile çevresel faktörlerin etkisiyle insan olmazsa olmaz bu işte. Hele işin başında siz durmayacaksanız ki ilk dönemlerde belki de 24 saat, şevkinizi kırmak istemem ama hiç girmeyin bu işe.

Sahibinden çalışanına kadar bilinçli bir sistem kuran ve bu işi severek özveriyle yapan bir kimsenin bu işte para kazanmaması içten bile değil. Zaten bütün mesleklerde bu söz konusu değil mi?

Bir dönem siyasetle uğraştım. Ki o zamanlar bu bölgede seracılık deyince akla alçak sera denilen kargılarla yapılan bir metre yükseklikteki seralar gelirdi. Her köye, her çiftçiye söyledim, anlatmaya çabaladım: Tarım deyince aklınıza artık bu gelsin. 100 dönümün hiç olmazsa 1 dönümünü akıllı sera (o zamanlar böyle denirdi) yapın diye. O gün burun kıvıranlar bugün geç kalmışlıklarına yanıyor.

Ticarette karlılık ortalama alınır ama tarımda karlılık hep o yılın hasatdındaki karla anılır. İki sene domates ekmiş biri birinci yıl 1 tl ye domates satar zarar ettim der, ikinci yıl 5 tl ye sattım kar ettim der, 3 yıl 500 kuruşa domates satar bittik der. oysa üç yılın ortalaması 2.6 dır. Yani yine kardadır.

Bugün forumu okurken bir topraksız tarım tartışmasında birisi şöyle diyordu: Zirai ilaçlar gübreler mahvetti herşeyi. Hayır. Bilinçsiz, aç gözlü, cahil, eğitilemeyen çiftçi mahvetti tarımı. Buğdayı kaldırıp köklerini sürmek yerine yaktı, 5 metreye artezyen vurdurup taban suyuyla suladı, toprağı verimsizleştikçe verdi gübreyi, her canlıyı zararlı sanıp onu yok etmek için envai çeşit zirai zehir kullandı. 1 ay erken ürün alacağım diye yapmadık hile bırakmadı. Neyse ki topraksız tarım imdada yetişti.

Kusuruma bakmayın biraz akıl verir misali oldu. Asla akıl vermeyi sevmem. Şems'e sormuşlar "En iyi neyi bilirsin?" diye, "Haddimi bilirim." diye cevaplamış. Aman böyle bir şey gelmesin aklınıza. Şu iki aydır yaşadıklarım bana sanki uzayda yaşıyormuşum ya da bilim kurgu gibi 50 yıl önceye gitmişim de kendi şehrime gelmişim gibi bir hava yarattı.

Sodyum hidroksit ve Sülfürik asit ararken girdiğim zirai ilaç satan yerde olmayan bu iki ürüne rağmen bayağı bir bilgililerdi topraksız tarımdan yana. Bayağı da bir şikayetçiydiler bu tip seraları yerli yatırımcı Antalya'ya yaptırıyor diye. Bende şu iki basit ürünü bulamadığım koca Tarsus'ta buraya mı yaptıracaktı yerel yatırımcı? Elbette gidip Antalya'ya yaptıracaktı diyerek ayrıldım. Bayağı bozuldular ama ne diyebilirim ki?

Bu kadar dedikodudan sonra dönelim kendi işimize.
Ya ben yanlış yapıyorum bir şeyleri ya bizim marullar bir garip.

5. ölçüm (23:54)
Isı=20
PH=6.5
Ölçülen EC=1.15
formüle göre
Sistem değeri* ( t+31) /56
1.15*(20+31)/56 = 1.15*51/56 = 1.047
G. EC= 1.047

Umarım doğrudur hesabım yoksa marulların ahı olacak.

100'er ml A ve B eklendi.

6. ölçüm (02:00)
Isı=19 C
PH=6.5
Ölçülen EC=1.2
G.EC =1.071

250 ml A ve B verildi.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön