View Single Post
Eski 21-10-2013, 21:07   #107
marasli
Ağaçsever

marasli's Avatar

Giriş Tarihi: 31-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi homicidium Mesajı Göster
Sn. Maraşlı
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Uzun süredir mantar üretimciliği hakkında düşünmekteyim, sizin gibi arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Sizce orta ölçekli bir işletmenin, bir kaç mantar çeşidini yetiştirerek (shitake,kavak...) kar marjı ne olur?

(Kompost, misel ıslah etmek vs. sorun değil kendim yapabiliyorum yani masraftan bunu düşebilirsiniz ortalama verirken)
Sn Homicidium, ben öyle usta değilim o yüzden kesin şeyler söyleyemem. kar marjı bulunduğunuz ile göre değişir. küçük bir il küçük pazar demektir. büyük şehir de büyük pazar demektir. tabi rakip yoksa. bazı şehirlerde pazarlarda 7 liraya satılıyor. bazılarında da paketli hali 15- 20 liraya kadar çıkıyor. burada ben 10 liradan satıyorum piyasayda. ben emeği asla masraf olarak hesaplamam. maliyeti şu kadar ben de çalıştım o da şu kadar demem. Kmaraşta bu işi yapan başka kimse yok o yüzden karı güzel ama sorun pazar oluşturmakta. millet bilmiyor bu yüzden de almıyor. insanların çoğu şekline bakıyor, yargıda bulunuyor. bir kaç tür mantarı insanlara tanıtmak mesele. tanıtsanız bile bence hepsi için ayrı sistem gerekecektir. çünkü gereksinimleri birbirinden farklı sonuçta. her biri için farklı uğraş demektir. tabiri caizse bir koltukta bir kaç karpuz taşıma olur eğer yeriniz ve mali olarak güzünüz yoksa.

ben bu işe başlarken hem yerli hem de yabancı sitelerde bayağı araştırma yaptım. neler okudum neler. ama anladım ki okumak boş denemeden öğrenmiyor insan. hem yetiştirmesini hem pazarlamasını hem de yemesini yapınca öğreniyor. bulunduğunuz şehirde varsa piyasada o fiyat üzerinden bir değerlendirme yapabilirsiniz. zira kompostu falan siz yapabiliyormuşsunuz. onların maliyetlerini ve satış fiyatlarını göz önüne alın. bu şekilde kar marjınızı en iyi siz çıkarırsınız. başka bir şehirde başka şartlar altında yapan insanlar değil.

uğraşması güzel, hele ki kuzucukları kasaya koyunca daha da hoş oluyor. her şeyden önce sevmezseniz çabuk sıkılırsınız. zira bebek gibi bakım istiyorlar

marasli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön