View Single Post
Eski 21-10-2013, 03:48   #33
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Teşekkürler İdris Bey ve oceaneagle55.

oceaneagle55, verdiğiniz linkteki çalışmalarınızı hayranlıkla izledim. 1000m2 seranızın çalışmalarını da heyecanla bekliyorum. Herşey gönlünüzce olsun.

Gün gün seradaki gelişmeleri, yaşadıklarımı buradan aktarmak istiyorum. İçinde hevesi olan arkadaşlara amatörce yaptığımız işte başımıza neler gelebileceğiyle ilgili bilgiler olsun.

1. Günün serüvenleri :

- Uygunsuz bir günde sistemi aktif etmenin neticesinde PH ayarlamak için sodyum hidroksit ve sülfirik asit bulmak için açık bir yer bulamadık. Suyun asit oranı 7 nin üzerinde. Bugün ilk işimiz bunları temin etmek olacak.

- Marul fidelerinin yüzde 90'ı kendini toparladı. Bugün resimlerini ekleyeceğim. Ama yüzde 10'unun baygınlığı hala devam ediyor.

- Sera içi gün boyu çok sıcaktı. Hatta saat 12:00 da 35 C'nin üzerine çıkınca içeride vantilatör çalıştırdım. 30 civarına indi.

- Gün boyu saatler arasında sıcaklık ölçtüm. Gece ve gündüz arasında çok büyük fark var. Gündüz 30 ortalamalarında gece ise 13-14 derece. Bunun için ilave önlemlere ihtiyaç var mı ustalar cevap verirse sevinirim.

- Gece çok aşırı bir nem oluşuyor içeride. Yapraklar bile ıslak. Bunun ne gibi zararları olur bilmiyorum ama iyi birşey olmadığını okumuştum. Bunun için ne gibi önlemler alabileceğim konusunda yardıma ihtiyacım olacak.

- Akşam 21'e kadar suyun EC değeri 1.2 değerini gün içerisinde sabit tuttu. Ancak sabaha karşı 02'de baktım EC 0.8 e düşmüş. Yaklaşık 200 lt lik su var sistemde. 100 er ml besin eriyiği ekledim. Saat 3'te hala EC 0.8 di. Isının buna etkisi olup olmadığı endişesiyle 1.2 ye gelene kadar besin eriyiği ekleyip eklememe de kararsızım.

Ustalar cevaplarsa sevinirim. Isı değişiminin EC üzerinde bir etkisi var mı?

- Domates ve biber fidelerimizin yeri hazır olmadığından viyollerde duruyor, arada bir az miktarda 2 EC ile fisfisle suluyordum. Öğleden sonra 4 saatlik bir zaman ayrı kaldım. Geldiğimde hepsi viyolun üzerine yatmıştı. Sularını verince 1 saat içinde kendilerine geldiler. Yerlerini hazırlayana kadar hepsini bir kasaya perlit koyup içerisine ektim. Asıl yerlerine ekince umarım birşey gelmez başlarına.

Sık sık deniyor ya, bitki beslemek çocuk yetiştirmek gibi. Kesinlikle hayır! Bir çocuğun ki isterse 1 aylık olsun, siz yemeğini vermeyin, susuz bırakın, altını temizlemeyin, gazını almayın size dünyayı dar eder. Bu gariplerin ne sesi var ne soluğu. Tek numaraları yere kadar yığılarak sizin görebilmenizi ümit etmek.

- İyi bir elektrik tesisatı çekmek gerekiyor. Zira ortalık üçlü uzatmadan geçilmiyor. Sera içine bir masa mutlak şart. Küçük bir masayı içeriye koydum. Bugün de elektrik tesisatını çekeceğim. Bugün yeni resimleri de ekleyeceğim. İşin doğrusu ortalık çok karışık olduğundan göz zevkinizi bozmak istemedim. Yoksa bayağı bir resim çekiliyor.

- Bir konuya dikkat çekmek için (aslında bu anlamda kullanılmaz ama) bizim buralarda o konuya gözüm seğeriyor denir. Ofisten çıkarttığım 12.000 btü split klima kenarda duruyor ve gözüm ona doğru seğeriyor Bu gidişle ısıtma işini ona havale edeceğim gibi.


Bu günlük bu kadar.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön