Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dogged
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor
|
Sayın dodged,
Bulunduğunuz yerin son 20 yıla ait sıcaklık değerlerini incelerseniz size hangi çeşidi dikmeniz konusunda çok yardımcı olacaktır kanaatindeyim.
Tokat ile aynı rakıma sahip bir yerdesiniz ve bulunduğunuz yer belki de bölge olarak buradan da ılıman bir yer olabilir. (2012 kışı Tokatta - 22 dereceyi gördük) Chandler cevizi tokata uyum sağlamış ve rakım olarak daha düşük olan niksar ilçesinde çok verimli olan bir çeşittir. (Tokat ve niksar arasında rakım farkı olsa da sıcaklık değerleri 2-3 derece fark ediyor, Tokat rakım 640-niksar rakım 350)
Niksarın 450-500 rakımlı bir köyünde chandler cevizinin bu sene çok verimli olduğunu gördüm. (Bu yıl kış olmadı belki bu bir ölçüt değildir ama daha önce de foruma yazmıştım çeşit değiştirme aşısı yapılmış hiç sulanmamış, hiç budanmamış kaderine terkedilmiş, 3 yıllık aşılı ve 2012 kışını da yaşayan bir ağaç)Ayrıca erken donların olmadığı bir bölgede, bence vejatasyon (büyüme dönemi) süresinde yani nisan,mayıs,haziran,temmuz,ağustos,eylül aylarında (sonuçta cevizden yani tek bir türden,aynı familyadan bahsediyoruz) Chandler gelişmezse (büyüme göstermezse) fernor da gelişme göstermez ve dolayısı ile meyveye yatmaz. Bildiğim Fernor cevizinin yüksek rakımlara dikilme sebebinin vejatasyon zamanında yüksek bölgelerde uyumaya geçtiği değil, erken ilkbahar donlarından ve erken sonbahar donlarından korunduğudur. Bütün kaynaklarda geçen bilgi budur. Ayrıca Türkiye zone haritasını da incelerseniz bulunduğunuz bölgenin tokat'a oranla daha ılıman olduğunu göreceksiniz.
Acizane düşüncem budur.
Lütfen yanlışım varsa düzeltin.
Tabi ki karar sizin.
Saygılarımla.