View Single Post
Eski 10-10-2013, 22:21   #23
arkeo
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-10-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sergunbasturk Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar,

benimde trakyada köyde cevizliğim var.Bu proje bana çok yanlış geldi 5 sene önce olsa anlaşılır fakat son 5 yılda cevize kendi sermayesiyle giren küçük yatırımcı sayısı çok fazla bu projeyle beraber 5 sene sonrası cevizin arz talep dengesi aşağı inicek çünkü büyük yatırımcılarda cevize yatırımda bulundular
zaten geçtiğimiz 5 sene içinde.

Bu projede yapılan köyde bulunan köylünün kullandığı veya kullanmadığı köylünün yaşadığı ceviz yapıp bedelsiz kiralamak veya ekonomisi iyi olan vatandaşa kiralamak veya torpille cemaatcilere kiralamak zaten köylünün hali perişan köylüyü kalkındıralım derken daha çok batırır köylü vatandaşa haksızlık olmaz mı.

Ceviz projesini yapsınlar fakat köylü baksın bir danışman eşliğinde ve imece usulü o proje görevlisinin görevlendirmesi eşliğinde bu daha sağlıklı hem kazanç olur hem ceviz bakımını öğrenirler bence.

Ama bu tarzsa proje herkes bi şeyler almak için devreye girer.Şahsen bende girerim.Fakat bize gelene kadar, adamı olanlar kapar.

ben bu arz-talep dengesinin kısa dönemde (10-15 yıl) üreticinin aleyhine yöneleceğine katılmıyorum. Dünyada ceviz üreticiliğinde ABD ve Çin'den sonra 3. sıradayız, fakat geçmişten günümüze her sene geometrik olarak artarak ceviz ithal etmekteyiz, yıllık 50.000 tona ulaştı bu rakam.

Ayrıca bana göre köy halkına yapılan herhangi bir haksızlık söz konusu değil. Çünkü hazine arazisine bahçe kurup devlet teşviğinden faydalanmanın birinci koşulu; köylünün rızasını (ya da onayını) almak. Belirttiğiniz üzere "imece usulü" bahçe kurmak fikri zaten şu an devlet tarafından verilmekte. Devlet bahçeyi köye kuracak 3 yıl bakımını üstlenecek daha sonra köy halkına teslim edecek.

arkeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön