Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ametarasu
Benim bildiğim kadarıyla arazisi olan kendi arazisine, arazisi olmayan da ceviz yetiştiriciliğine uygun, hazine arazisi veya orman vasfını yitirmiş arazileri tesbit ederek kiralamak suretiyle bu projeye dahil oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam proje "ceviz ve badem ormanları projesi" idi. Kiralama süreleri dikilecek ağaçlara göre fark ediyor. Ancak en az 49 yıllık (49+49 yapılabiliyor) sözleşme imzalanıyor.
Arazi belli bir dönümün üzerine çıkınca mühendise proje çizdirmek gerekiyor. Bu proje doğrultusunda yapılan harcamaları devlet kredi desteğiyle karşılıyor. Kredi ödemeleri faizsiz olarak 7. yılda başlıyor- 15. yılda bitiyor.
Yaşım 22, mimarlıktan yeni mezun, yeni evli olmamış olsam bu işleri kurcalardım. Gayet cazip geliyor.
|
Merhaba,
Bir üniversite öğrencisi olarak ben de kurcalayayım dedim ve maliyeye gidip bulunduğum ilin her köyünde bulunan 40 dönümden büyük hazine arazilerini çıkarttım. Doğaltaş sektöründe de çalıştığım için taş ocağımızın bulunduğu köye öncelik verdim ve muhtarla görüşmeye gittim. Muhtar "benlik bir sorun yok, ama ben burayı sana verirsem köy halkı sana peşkeş çektim sanacak, başıma iş gelir." "bu gösterdiğin yer hayvanların otlatıldığı, diğer gösterdiğin yer ise harman kaldırılan yer. buraları alamazsın." "köylü sana ceviz toplatmaz, iş yaptırmaz." "martta seçim var yeni muhtarla görüş olmazsa." "benim tarla var orayı satalım sana." şeklinde cevaplarla karşılaştım ve haliyle bu köyden vazgeçtim.
Ertesi gün başka bir ilçede yer alan köylere uğradım. Sonuç aynıydı. Hatta hakaret eden, tehdit savuran kişilerle muhatap olmak zorunda kaldım. Gezmedik yer bırakmadım, "bir bahçe de köy halkı için kuralım, birlikte çalışalım." desek de nafile. Yani devlet teşviği teoride başarılı gözüküyor, ama işi pratiğe dökünce köylü halkı problem çıkarıyor, engel oluyor.
Benzer durumla karşılaşıp bir çözüm yolu bulan kişi ya da kişiler varsa fikirlerini almak isterim.
Saygılar