View Single Post
Eski 06-10-2013, 23:04   #32
nicholai hel
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2010
Bazı şeyleri zamana bırakmak gerçekten hiç beklenmedik sonuçlar veriyor.
Bakın daha Mayıs ayında ne yazmışım;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Şu an en önemli problem, en alt dal üzerindeki boşluk. Üstlerdeki uçları alarak aşağıdan, o bölgeden de sürgün vermesini teşvik etmeye çalışıyorum. O dal üzerinde daha geriden iki sürgün verdi, yalnızca bir sürgüne daha ihtiyacım var.

Aslında bazen ağacı karşıma alıp bakarken, "acaba bu dalı kessem mi" dediğim oluyor. Karar veremediğim için şimdilik büyütüyorum. Ama daha hem bolca dallanmaya hem de kalınlaşmaya ihtiyacı var.
Yalnızca "bir" sürgüne ihtiyacım var demişim. Hatta o dalı kesmeyi aklımdan geçirmişim.
Şimdi o dal üzerinden gelen sürgünlerin aldığı hale bakar mısınız...

begonvil kengai - 06.10.jpg

Tek yaptığım şey yukarılardan gelen sürgünleri düzenli şekilde budayarak enerji dengelemesi yapmak ve yeni gelen sürgünleri aşağı eğmekti bu geçen sürede.

Bu fotoğrafa bakınca belki bazılarınızın aklına gelmiştir, "bu kadar aşağı "akan" ağacı inşallah kengai'ye çevirmiştir" diye.

Bu da işlem sonrası,

begonvil kengai - 06.10 budama telleme.jpg

Tepe kısımdaki dalları geriye doğru budadım ama çok derine inmek istemedim. Çünkü artık ağacın gelişimi mevsim dolayısıyla yavaşlamaya başladı. Asıl geri budamayı ağaç baharda gelişmeye başladığı zaman yapacağım ve yeni sürgünleri teşvik edecek hormonları salgılamasını sağlayacağım.
Şu an bu geri budama ancak kışın geriye doğru kurumayı önleyecek düzeyde. Bundan sonra vereceği yeni sürgünlerin pek bir önemi yok.

En alt dal üzerinden gelen çok sayıdaki sürgünden en gelişmiş ve çıktığı yer itibariyle en uygun olanını şelale stiline çevirmek üzere bıraktım ve telledim.
Başlangıçtaki kalınlığı 1 cm'i geçen bu yan dalı telleyerek radikal şekiller vermek zordu, bu nedenle altını destekledim.

Ve bundan sonra ağacı "shohin shakan" tarzından kengai tarzına çevirmeyi uygun gördüm. Diğer begonvillerimle oldukça farklı bir tarz yaratacak bu şekilde, kolleksiyon çeşitlenecek.

Şelalenin eğimi ve kıvrımları şu an elbette finaldeki alacağı şekilden oldukça farklı. İlk eğitimi oldu bu. Önümüzdeki süreçte bu akışı farklı şekillerde yönlendirebilirim.

Önerileriniz varsa almak isterim.

Herkese iyi çalışmalar.

Düzenleyen nicholai hel : 06-10-2013 saat 23:45
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön