Bahçeleri olan arkadaşlarımız bu mevsimde çok yoğun olurlar. Toplanan sebzelerden turşular kurulur, salçalar yapılır, kışlıklar hazırlanır.
Serilen tarhanalardan, eriştelerden, meyve kurularından evin içi adeta ekşi ekşi kokar. Her odaya bir şey serilmiştir.
Burada imece usulu çok yaygındır. Tarhana yapmak isteyene, salça yapmak isteyene topluca yardım edilir.
Dün erişte kesme sırası benimdi. Sabahtan 3 kişi gelip 20 kg.un ve 105 yumurtadan hamuru yoğurdular ve dinlenmeye bıraktılar. Daha sonra diğerleri geldiler. Tam 11 kişi olduk.
Benim vazifem onlara ayak hizmeti yapmak ve ikram oldu.
Hamurun mayası tamamlanınca bir grup açtı, açılan her yufkayı, bir arkadaşımız kaynayan su üstüne bir sini kapatarak bunu pişirdi. Tandırımız da var ama su üstünde daha güzel oluyor, tandırda pişince yanıklar oluşuyor dediler.
Pişirilen her 7 yufka üst üste konularak önce şerit şerit daha sonra da ince ince kesiliyor.
(Bu aşamada mutfakta çay işi ile uğraştığımdan fotoğraflanamadı)
Daha sonra da kesilen makarnalar kurumaları için seriliyor.