View Single Post
Eski 05-10-2013, 09:02   #6826
mmanager
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Bahçeleri olan arkadaşlarımız bu mevsimde çok yoğun olurlar. Toplanan sebzelerden turşular kurulur, salçalar yapılır, kışlıklar hazırlanır.
Serilen tarhanalardan, eriştelerden, meyve kurularından evin içi adeta ekşi ekşi kokar. Her odaya bir şey serilmiştir.

Burada imece usulu çok yaygındır. Tarhana yapmak isteyene, salça yapmak isteyene topluca yardım edilir.
Dün erişte kesme sırası benimdi. Sabahtan 3 kişi gelip 20 kg.un ve 105 yumurtadan hamuru yoğurdular ve dinlenmeye bıraktılar. Daha sonra diğerleri geldiler. Tam 11 kişi olduk.
Benim vazifem onlara ayak hizmeti yapmak ve ikram oldu.
Hamurun mayası tamamlanınca bir grup açtı, açılan her yufkayı, bir arkadaşımız kaynayan su üstüne bir sini kapatarak bunu pişirdi. Tandırımız da var ama su üstünde daha güzel oluyor, tandırda pişince yanıklar oluşuyor dediler.
Pişirilen her 7 yufka üst üste konularak önce şerit şerit daha sonra da ince ince kesiliyor.
(Bu aşamada mutfakta çay işi ile uğraştığımdan fotoğraflanamadı)
Daha sonra da kesilen makarnalar kurumaları için seriliyor.

Sevgili Güler Hanım bizim memlekette erişte 3 çeşit yapılıyor.Kollu erişte makinalarıyla kesiliyorlar.1-İnce erişte 2-İp eriştesi yoğun eriştede deniliyor.Neredeyse yarım santim kalınlığında kesiliyor makinada bu özellik de var tabi 3-Tutmaç eriştesi o da elle önce boyuna ,sonra da enine kare kare kesiliyor .Dün öğrendim de dul avrat çorbası diyorlarmış bundan yapılıyormuş.Bu isim hiç hoşuma gitmedi aslında.Erişteler daha sonra gölgede kurutulur.Makinaların ucuna takılan ek aparatı var onunla daha ince açılıyorlar.Bu makinanın en arka tarafında da hamuru kalınlığını ayarlayarak uzun bir şekilde açabiliyorsunuz.Makarna ,erişte İtalyanların yemeği olduğu için sanırım İtalyan işi makinalar güzel erişte kesiyor.Bir defa aldığımız makinanın resminde domatesli ,fesleğenli ,maydanozlu erişte resimleri görünüyordu.Siz de yetiştirdiğiniz domateslerle domatesli erişte kesebilirsiniz aslında...Belki biliyorsunuzdur ama size yardıma gelen hanımlara bahsedebilirsiniz.İşleri kolaylaşır biraz.Kolay gelsin saygılarımla...

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön