04-10-2013, 10:10
|
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2013
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chandler
neden eğer ceviz yetişebiliyorsa chandler dikin dememin sebebi şudur ki dünyada sektör bunun üzerine kurulmuş. verimli , içi beyaz, geç uyanıyor falan zaten herkes biliyor. Bizim kendi anaçlığımızda Chandler,Franquette, Fernor, Fernette, Cisco, Howard, Asley, Midland, Serr, Tulare, Lara,Pedro, Şebin, Bilecik, Maraş-18, Sütyemez, kaplan86, Yalova 1-3-4, Yavuz ve birkaç isim veremeyeceğim çeşit bulunuyor, bazıları çok lezzetli, bazıları geç açıyor, bazıları çok iri ama en iyisi chandler...
|
Sayın chandler
Görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum,çok çeşitli cevizler gördüm ama dalları kırılmasın diye altından destekle ayakta duran hiç bir çeşit görmedim taaki chandleri göresiye kadar.Verim dersen olağan üstü,piyasa dersen uluslar arası ticarette en çok kabul gören çeşit,yetişme iklimi dersen türkiyenin birçok yerinde yetişme özelliği bu kadar açık ara önde olan bir çeşiti bir kenara bırakarak halen yerli çeşit deyipte şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonrada havanda su dövdürtmek isteyenler var.Bir kaç kişi içinde bu cevizi anlatıyordum,bir tanesi dediki bu ne cevizi bende amerikan cevizi dedim öyle büyük tepki aldımki şaşırdım kaldım kesinlikle ben o ülkenin cevizini alıpda dikmem dedi.O zaman arkadaşlar(halen yerli cevizde ısrar edenlere)o ceviz amerikan bu ceviz rus dikmeyelim,uçağını alırız, otomobilini alırız,teknolojisini kullanırız ama cevizini dikmeyiz bu saçmalık olmazmı.Bu durum karşısında en büyük kötülüğü önce kendine sonra ülkene yapmış olursun,boşuboşuna işlenipte verim alınamadığından heba olmuş topraklar,çok dikimden dolayı ileriki tarihteki ihracat potansiyeli olmayan çeşitler sonuç yine hüsran.Bu hüsranı yaşamamak için akıllı ve mantıklı hareket etmek zorundayız .Saygılarımla.
|
|
|