Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Sayın çetiner,
Bende aynı soruyu soracaktım ve sizin sorunuza eklemek istediğim birkaç şey daha var.
Sayın orkide,
1200 rakımda fernor bahçesi kurmayı planlıyorum. Söylemlerinize göre bu cevizin yan dal verimi iyi ve tescil aşamasında olan bir ceviz.
Merak ettiğim konu tescil aşamasının sonunda olan bir tür mü? Yoksa başlangıç aşaması mı? Fotoğraflarını eklediğiniz fidan çok küçük ve üzerinde ceviz var.(benim bildiğim aşı ile üretilen 1 yaşlı fıdanlarda ve geç tarihte de olsa çeşit değiştirme aşısı yapılmış bir çok çeşitte aynı yıl meyve mevcut, erkek çiçek yok demişsiniz) İleri ki yaşlarda da erkek çiçek açmadan verim kapasitesi yüksek mi? (Elinizde bu fidana ait yaşlı bir fidan var mı bilmiyorum) Bu arada çeşidin verimli bir çeşit olduğu kanaatindeyim.
Saygılarımla.
|
Sayın gökhan07
bu çeşitle ilgili yapabileceğim açıklama bu kadar daha fazla açıklama zamanı geldiğinde yapılacaktır.Tescili yapılmayan bir çeşit konusunda daha fazla açıklama yapmak doğru olmayabilir şu anda çok çeşitli yerlerde adaptasyon çalışması yapılıyor alınan sonuca göre açıklama yapılacaktır.Özetle söylemek gerekirse belkide uluslar arası piyasada rekabet edebileceğimiz en verimli(yandal verimi çok yüksek),kaliteli bir ceviz çeşitine sahip olacağız ama bazı olumsuzlukları göz önünde bulunduracak olursak son sözü söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.
Bahçenize fernor çeşiti dikmeyi planlıyormuşsunuz iyi verimli bir çeşittir.Fransız site kaynaklarına göre chandlerle mukayese edildiğinde aynı yaşlardaki chandlerin 5 kg verdiği bi dönemde fernor 3,5-4 kg ürün verebilmektedir.Bazı kişilerin fernor verimsizdir soğuklara dayanmıyor dediğine aldırmayın.Fransaya giden fernor hakkında bilgisine başvurduğum bir uzman arkadaşımızın söylediğini aynen naklediyorum,ağustos ayında gittiğimiz bahçede zannedersinizki bahar ayındayız(serin demek istiyor)ağaçların bir tarafı yosun bağlamış vaziyetteydi bu sözün çeşitle ilgili yorumunu siz yapın.Türkiyedeki verimini öğrenmek için tokatta fer fidancılık,inegölde arda fidancılık,kocaelide ataman çiftliği(25000 ağaç chandler 5000 ağaç fernor)gerçek verimleri buralardan öğrenebilirsiniz bu işi amatörce değilde prafesyonelce yapanların bilgileri daha gerçekçi olur.
Benim 3 yıldan beri takip ettiğim ankaradaki bahçelerden chandler çeşitiyle ilgili yorumumda şu olur,kesinlikle soğuğa dayanıklı 2011 kasım dikimi ve fidanların oldukça zayıf olmasına rağmen 2012 kışının (söylenene göre son 35 yılın en soğuk kışı)soğuklarını hasar görmeden atlatan bir çeşittir.Uluslar arası piyasada ticari standartı en yüksek çeşitte chandlerdir.Saygılarımla.