View Single Post
Eski 02-10-2013, 20:04   #30
Sulman
Ağaçsever
 
Sulman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: İstanbul + Fethiye (Çalış)
Mesajlar: 67
Sayın Nilgün Hanım öncelikle emeklerinize sağlık.

Aklımda garip planlar ve herşey sırada olduğu için fotoğrafçılığıda ayrı bir hobi alanı olarak gördüğüm için resim henüz ekleyemedim. Sayın Göksel Bey bilir. Birşeyi tam yapamazsam uzaklaşmayı tercih ediyorum garip bir hal.

Dün acayip fırtına ve yağmur vardı, tüm ağaçlar yeterince sulandı, şeftalim fire verdi. Yanlamış. Şeftali'nin kökü yetersiz gelmiş, ağaçları ekerken toprağı ezmem, yeniden düzlemek zorunda kaldım.

Sayın Göksel Bey peki....

İnternette araştırdım, bulamadım. Maddi durumu çok iyi olan uzak bir akrabam var. Aslında kuzenim 20 yaş büyük benden... Bu nedenle çok samimi değiliz, abi gibi...Kuzenimin eşinin babası.. Maddi durumları ciddi yerinde ve özel tür hastasıymış... Sizden sonra babam geldi bizde kaldı. Manolya delisi olduğumu öğrenince Etilerdeki bahçesine kırmızı çiçek açan manolya getirtti dedi. Özel buldu dedi. Bende olmaz pembedir dedim. Hayır kırmızı dedi. İddia etmeme rağmen babama diretemedim. Gözümle görmesemde size ve sizlere bilgiyi aktarıyorum.

Gülfer İstanbula gidince Etilerdeki o eve gitmesini ve kuzenimin eşinin babası ile görüşmesini isteyeceğim, aslı astarını araştıracağım.
---

Yazdım yazdım geçen gün sildim... Yeniden yazayım...

2 dal aldım kırılandan, biri tam tepe diğeri tepenin altı.

Tepenin altı olanı normal toprağa tam tepe olanı torfa ektim.

Tepenin hemen altı 2 defa yaprak açtı, sizde gördünüz ne kadar neşeliydi, 1 ay önce yapraklarını döktü kurudu.

Tam tepe olan ve torfta çeliklediğim tek yaprak halen tek yaprak ama neşeli.

Torf veya tam tepe çeliğin çelik tutumunda etkisi olabilir.

Ekeceğim en kısa zamanda ekeceğim.

-----

Bu arada ciddi eminim ki malonya kağuçuğun çok yakından akrabası, dipte su seviyiyor, tuzlu suya direnci var. Büyük manolyaların %100 kuraklığa direnci var, çiçek açmayı kuraklık dahi tetikliyor olabilir fakat susuzluk yaprakların eciş bücüş olmasına neden oluyor. Susuzluğu sevmiyor, yinede çiçek açıyor...bu sayede alarm veriyor, kireci sevmiyor yaprak siyahlanması ile alarm veriyor.
---
Bu kış göreceğiz, ibreliler ile gübre yapacağım... Burada çicek açan, kokladığım hiçbir manolya görmedim ki çam ağaçları ile gübre yapılsın özel ihtimam gösterilsin... Belediyeler umursamıyor...Manolyanın pek değeri yok burada... Biz görünce aaaa diyoruz, çiçeklerini koklarken insanlar bir garip bakıyorlar bize. Göreceğiz bahara ne sonuç verecek. 6 ay tam susuz 6 ay sürekli su... Buranın havası.
---

Sizin bana hediye ettiğiniz manolyaya neden bu kadar değer verdiğime gelelim. Çok kısıtlı bir vakitte, çok dar zamanda görüşebildik.

Cidden muadli 150 km'lik çevremde yok... Eğer yoksa manolyaların ana vatınana uygun iklimde yoksa benim ona çok değer vermem gerekir, diğer bir konuda sizin hediyeniz.

Görmedim muadilini görmedim.

Sanıyorum ki şu tür:
Magnolia grandiflora 'Bracken's Brown Beauty'

'Bracken's Brown Beauty'

Manolyaların bir çok türü var...Ficuslar gibi.

Eşim aynısı istanbulda bizim sokakta var dese de ilk çıkan yaprakların dahi altının tüylü olması bu iddiasını yalanlıyor.

Hemen hemen bütün Grandiflora'lar yaprakları yaşlanınca altı tüyleniyor. Buda tür karıştırılmasına neden oluyor.

Çeliğe çok önem vermemin yedeğinin bulunmasını istememin sebebide bu Çeliğin ilk yaprağının altları bile tüylü... Aynı büyüğü gibi.
---
Birdahaki yorumumu resimleri eklemeden yazmayacağım, ayrıca çevreki manolyalarında telefon ile resmini çekmiştik, yazdan kalma...

Hepinize saygılar, sevgiler.

Sulman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön