Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Kemer
Merhaba Mumin bey, öncelikle gecikme için çok özür dilerim uzun zamandır online olamamıştım. Sorularınıza sırayla bilgim dahilinde cevap vereyim;
- Bir kompost sürekli mantar verir, ta ki içi eriyip bitene kadar. 10-15 kg luk kompostların aylar sonra 500 gr a kadar indiğini gördüm. Ama tabi ilk 3 flash kadar verimli olmuyor, ilk seferkiler gibi toplu ve büyük olmuyor malesef. Tek tek çıkıyor, o da yemeklik oluyor. Ticari düşünüyorsanız 3 flashtan sonra atmanız yerine yenisini koymanız gerekir.
- Kireçli su ile ilgili olarak bizim buralarda da bağ sulama suyu ve terkossuyu var. Terkosun mantarlar üzerinde benek yaptığını gördüm ama pek sorun olmuyor. Ben genelllikle depomdaki dinlendirilmiş su kullanıyorum.
- Pastorize için buradaki sobacılara büyük bir kazan yaptırdım. Bildiğimiz varillerin 2 katı kadar büyüklükte. Birde havuzum var kompost karşımını havuzda harmanlıyorum. Kaynattığım suyu üzerine döküp bir kaç saat dinlendiriyorum. Sonra süzerek alıp seriyorum. Soğuyunca poşetlere içine misel atarak dolduruyorum.
Sn. Maraşlı tebrik ederim. Allah bol ürün ve bol müşteri versin İnşallah.
|
Estagfirullah üstadım.
İlk üç hasattan sonra yenilemek doğru bir refleks anladığım kadarıyla.
Pastörizasyon için öyle bir yöntem aklıma gelmemişti açıkçası. Ben, büyük bir kazan içine basınçlı sıcak buhar ile içerde harmanlamayı planlıyordum ancak öyle bir makine ilk etapta oldukça pahalı olacak ama dediğiniz yöntem oldukça ekonomik ve pek teferruatı yok. Bir kaç yerde okudum pamuk kullanmak üretimi %30'un üzerine çıkartıyormuş. Ancak pamuk ta ucuz bulunabilen bir ürün değil. Yer problemim çözüldüğü vakit bende sistemimi kurup üretime başlayacağım nasip olursa. Misel için önerebileceğiniz üretici varmıdır?
Yakın zaman da, yakın yerlerdeki üreticileri ziyaret edeceğiz.
Bu da internette bulduğum, muhtemelen pastörize edilmiş kompostu paketlemek ile alakalı bir video,
Spawning blue oyster mushrooms - YouTube
iyi seyirler