View Single Post
Eski 27-09-2013, 00:41   #465
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lektem Mesajı Göster
Kağıt havludaki kimyasal maddeler?
İlginç bir soru!

Ama bunun bir sorun yaratacağı kanısında değilim.

Öncelikle, kağıt havlu altta.. Yani yoğurdun suyu aşağı doğru hareket ederken kağıt havludan süzülerek, kağıttaki kimyasalları da yıkayarak aşağı iniyor. Mekanik olarak kağıttan yoğurda değil, yoğurttan kağıda doğru bir akış var.

Kağıt havlu doğası gereği, suyu çekmek için üretilmiş... vermek için değil.

Kağıtla temas eden yüzeyde bir bulaşma olması mümkün. Ancak, bu bulaşmanın yoğurdun 1cm içine kadar girdiğini varsaysak dahi (ki mümkün değil) toplam yoğurt miktarının en kötü şartlarda dahi sadece %5-10 kısmında kontaminasyon olacaktır.

Kağıt havlunun suyu emmesi kılcal negatif basınç mekanizmasıyladır. Yani su vermez, alır. Altına suyu geçirmesi ise, kılcalların doygunluğa ulaşıp yerçekimi kuvvetinin negatif basıncı aşması nedeniyledir. Bu haliyle kağıttan yoğurda doğru bir akış oldukça zordur. (Su moleküllerinin hem negatif basınç, hem yerçekimine aykırı olarak yukarı hareket etmesi lazım. İmkansız değil ama zor)
****************

Diğer taraftan, kağıt havluların sağlığa zararlı kimyasallar barındırıp barındırmadığı ilginç bir konuymuş. Ben biraz araştırdım. Bazen reçine kullanılıyormuş ki, sağlığa pek zararı yok. Kağıt hammaddesi ise bildiğimiz selüloz. Bunun da zararı yok.

Ancak beyazlatma işlemi için çeşitli kimyasallar kullanılıyormuş. Bunlardan en fazla zararı olanı Klor. Diğer kimyasallar işlem sonunda bir nevi nötürleşiyor. Klor ise, 1990'lı yıllardan bu yana farklı bileşikler halinde kullanılmaya başlamış. Çünkü, özellikle tuvalet kağıtlarının doğada parçalanırken klorun dioksine dönmesi ciddi bir çevresel tehdit oluşturuyormuş. Bu nedenle elemental klor kullanımı ciddi şekilde azaltılmış. Şu anda kullanılan ECF (Elemental Chlorine Free) ve TCF (Totally Chlorine Free) yöntemlerinin AB kriterlerinin izin verdiği limitlerin bile altında klor atığına yol açtığı bilgisi var.

*****************

Sonuç olarak; bir kimyasalın zehirli/zararlı olup olmaması tamamen dozla ilişkilidir. Sodyum ve Klor yüksek miktarlarda zehirlidir. Ama, bedenimizdeki sıvıların %0,9'unda sodyum ve klor olmasa yaşayamazdık.

Kişisel olarak bahsettiğim yöntemle yapılan yoğurdun kimyasal bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum. Kullandığımız her plastik kapda, bezde, çanakta vs. az veya çok kimyasal bulaşma olacaktır. Steril bir dünyada yaşamak mümkün olmadığı, marketten aldığımız pek çok ürünün de çeşitli kimyasal/sentetik paketlerde barındığı düşünülecek olursa bu fazla ciddiye alınacak bir risk olmaz.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön