View Single Post
Eski 26-09-2013, 22:17   #4134
formullaone
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ism Mesajı Göster
Yıl içinde 3metre ve daha uzun büyüyen fidanların ertesi yılki budama döneminde Amerika ve Şili gibi ülkelerde 3.3,5 metrelerden uç vurup iki yıllık kat oluşumunu bir yıla indirip, fidanı bir yıl erken verime yatırdıkları bildiriliyor.Mantık olarakta doğru gibi geliyor.
Yıl boyunca fidanın büyümek için harcadığı enerjinin yarısı, bir budamayla heba edimemiş oluyor.
Fidan boyunun uzun olması ,aynı oranda yan dal sayısınında fazla olmasını(hernekadar dal arası mesafeler fazla olsa da) gerektiriyor.
Böylece iki yılda bırakacağımız yandal miktarını da aynı yıl bırakma şansımız olur diye düşünüyorum.
Sayın Ömür-usak ın gözlemleri bende de oluştu.Yaşlı anaçlara yaptığım aşılar çok hızlı uzadı,haziran ayında uçlarını kestim,sanki ikinci yılındaymışcasına hem lider oluştu hemdey yandallar oluştu
saygılar
Evet Sayın ism,ben de tam bundan bahsediyorum.Dün gece Köy TV'de İbrahim BALKAL bu konuyu anlattı.Mantıklı gelince ve aklıma takılınca sormak istedim.

3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.Keşke geçen yıl deneseydim bir kaç fidanda

Bu konuda yorumları ve tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyoruz.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön