Konu: Dendrobium
View Single Post
Eski 24-09-2013, 07:05   #170
sar-dunya
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Serine almayı düşünüyorsunuz, orkideniz bir dendrobium nobile mi? Şundan soruyorum, ben de Eylül başı Ankara'da bir yapı marketten aldım ama dendrobium bigibbum hibridi gibi birşeydi. Mayıs başında ise başka bir marketten çiçeksiz dendrobium nobile alabilmiştim. Biliyorsunuz, phalaenopsis kadar çok sık bulunamıyor.

Diğer taraftan, amacına ulaşabilmesi için soğutma işinin büyüme döngüsünün önceki adımı tamamlandıktan sonra olması gerekiyor-muş. (...diyorum çünkü ben de bu konuda acemiyim, dendrobiumlarımla bir büyüme döngüsü tamamlamadım.) Benim durumumda nobile saksısı tepe yapraklarını çıkardı, gelişimini tamamladı tamamlayacak; bigibbum ise alttan yeni sürgünler verdi, birkaç yaprak çıkardı. Nobile'min serine alınması için bir ay var. Bigibbum için şu durumda bir serinliğe gerek yok, düzenli büyüyor.

Güneş ışığı konusunda elinizi korkak alıştırmayın, bendeki dendrobiumlar cam kenarında neredeyse sabah 11'e kadar direkt güneş, sonrasında gölge görüyor. Diğer taraftan, nobile olan ışığa daha dayanıklı. (Neden böyle diyorum, çünkü saksıları yanlış yerleştirdiğim iki ayrı günde birer yapraklarında güneş yanığı yaptım ) Pencerenin ortasına değil de kenarına doğru yerleştirirseniz direkt güneş aldığı süreyi kısaltabilirsiniz.

Uzun lafın kısası, camların tam karşısındaki duvar dibi yeterden az ışıklı olabilir. Yine de odanızın özel durumuna göre en iyisini siz bilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 Mesajı Göster
Merhabalar Dostlar,
Dendro. yu yeni edindim aylardan eylül.. ekime girmek üzereyiz..
Yazılalanları okudumçç yalnız karar veremedim direk güneşi sevmediği için direk camın önüne koymak istemiyorum ama odamın iki küçük penceresi var 1x1 boyutlarında... odamda camların tam karşısında kalan duvardaki komidinler üzerine koyayım diyrum ama bu seferde cama ışığa uzak kaldığı için sorun olur mu sizce? Pencereler normal ebatlardan biraz küçük olunca çok çok aydınlık olmuyor ama karanlıkta değil ******.. yorumlarınzı bekliyorum.. bu arada 1 ay sonra eve alışınca üşümeye bırakmayı düşünüyorum ekimin ortası gibi 1 ay boyunca...

Düzenleyen sar-dunya : 24-09-2013 saat 08:23
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön