View Single Post
Eski 22-09-2013, 12:02   #160
Gözlük
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-09-2013
Tohumdan kaktüs ve sukulent üretme günlüğü

Merhabalar,
Kaktüslere olan ilgim çok çok uzun yıllara dayanmakla birlikte çiçekçi veya yapı - marketlerde gördükçe "Aman ne sevimli, bir tane alayım" şeklinde yüzeysel gelişmiştir. Sukulentlerle tanışmam ise, akvaryum bitkisi araştırırken meydana geldi. Sağolsunlar, bana sattıkları etli bitkilerin neden akvaryumda "çürüdüklerini" araştırırken öğrenmiş oldum. Nitekim 5-6 yıldır bir kaç sedum beslemekten ötesine geçmemişti.

Bu aileye olan asıl "takıntım" ise, bir yurtdışı gezisinde görüp tabiri caizse büyülendiğim bir E. Tirucalli ile oldu. Yaklaşık 2 metre boyda, ağaç formu verilmiş, bir nevi E. Tirucalli bonzai'si ile kendimi yerli yabancı sitelerde kaktüs - sukulent araştırırken buldum - ki bu dönem de günümüzden 1 sene kadar öncesine tekabül etmekte.

Geçtiğimiz bu süre zarfında aradığım kalem ağacını ise bir türlü bulamadım. Bu sebeplerle Ebay üzerinden tohum getirtmeye karar verdim. (Şimdilerde ise, hangi siteye baksam satışta... )

Posta ile gelen tohumların tamamlanması yaklaşık 2 ay alarak, ağustos ayında tamamlandı. Zira farkında olmadan !! bir çok çeşidi de Afrika, İtalya ve U.S.A.'dan isteyip(eskilerin deyimi ile gözlerim dönmüş olsa gerek) almıştım. Ekimi 28 ağustos günü gözsüz tek bir çimlendirme viyolüne yaptım. Bugüne kadar bir kısmı çimlendi, bir kısmı dikenlerini bile çıkardı; bir kısmını ise bekliyorum henüz...

Buraya 1-2 haftada bir fotoğraf ekleyip, durum bildirerek; hem gelişme hikayelerini, kendime ve okuyanlara yol göstermesi açısından paylaşmak; hem de fikir ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.

Gelelim hikayemize......

Gözlük Çevrimdışı   Başa Dön