View Single Post
Eski 20-09-2013, 18:48   #870
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
...
Beni düşündüren Franguette cevizi 8 yaşında erkek çiçeğini açmakta. Yaşlı (15 yaşında olabilir) bir franguette ağacından alınan kalem ile aşı yapılsa da yine de
8. yılında mı erkek çiçek açmakta? (Bence bu süre manolya fidanlarında anlattığım gibi bakımla da alakalı olduğunu düşünüyorum, bu süre 7 ya da 9 yılda olabilir)
...
Sevgili gökhan07, kullandığın aşı gözünün gözü aldığın ağacın yaşının özelliklerini gösterebeileceğinden emin olabilirsin, bunun yegane sebebi ağaçların gelişme dönemlerinin belli dönemlerinde belli hücreleri oluşturmaları bunu genetik ve çevre faktörleri etkileyebiliyor. Örneğin bazı ibreli türleri ve bazı ağaçlar aşı tutmaz bunda meristematik yani büyüme ya da gelişme hücrelerinin (kibu hücreler aynı zamanda yarada onarır, kesilen yeri de onarır) bitkide sadece uç kısımlarda **** gövde dokularında bulunmaması ya da farklı zaman dilimlerinde bulunması. Bir çok ağaç tohumdan yetiştiğinde hele ki iyi bakım şartlarında neslini devam ettirmesini sağlayan tohum verme mekanizmasını etkileyen kimyasalları **** hücresel faaliyetleri yapmaz; ne zaman kadar belli bir yaş olgunluğuna erene kadar (tıpkı bizim çocuklarımızın ergenlik çağına erişmesi gibi) ya da o etkiyi yaratacak bir dış faktörle karşılaşana kadar. Bu faktörler hormon olabilir, kötü bakım koşullarından kaynaklanan nesil endişesi, aşırı kuraklık ve bilezik alma **** darbe verme gibi mekanik etkiler gibi.

Ancak hücreler artık o kimyasalı üretmeye başladığında kanın tüm vucudu dolandığı gibi öz su ile tüm organlarda o kimyasal var oluyor ve hücreler o kimyasalı üretecek mekanizmayı oluşturmuş oluyor.

Kısaca yaşını dolduran ağaçlar tohum veya çi,çek vermeye başladığında onun genetiği icabı aşı yaptığında seninde teşhisinde olduğu gibi çiçek açacaktır. Sadece bu özellik insanoğluna yıllar kazandırıyor değil mi?

Bu arada tartışmalar dölleyici çeşitler üzerinde yoğunlaşmış diye görüyorum. Bu konuda benim tecrübelerim her yerde söylenenlerin aksine tavsiye edilen her türlü çeşide rağmen tozlanma problemlerinin olduğu yönündedir. Bunda:


*Her yıl farklı sürelerde cereyan eden soğuklama ihtiyaçları (küresel ısınmanın sonuçları),
*Yanlış çeşit seçimleri,
*Dölleyici çeşitlerin arazide yanlış konumlandırılması,
*İsmine doğru olmayan çeşit fidan (Bu sonraları çıkabilecek bir sorun, şu fidan diye verilip başka fidan çıkma durumu)

gibi etkiler hakim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön