View Single Post
Eski 20-09-2013, 00:40   #105
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Kaliforniyada lider dalları neden 3-4 metre uzattıklarını şimdi daha iyi anladım.Amaçları liderin gövdesini iyice kalınlaştırdıktan sonra tepesini vurup yan dal oluşturmak.Böylece lidere rakip dal oluşmuyor
Burada yanlış bir anlaşılma var,

Liderin gövdesini kalınlaştırmak yani gövdeyi kalınlaştırmak da haklı olabilirler, ama lidere rakip diye bir şey yok, istediğiniz bir dalı lider yapabilirsiniz, lideri durdurup başka bir lider tercih edebilirsiniz, bu biraz tercih meselesi, herhangi bir dalı dikleştirdiğiniz de ve ona rakip başka bir dal yoksa liderliği o alır ve gelişir.
Alıntı:
2 metreye zar zor ulaşmış bir fidan ve göz ile gövde kalınlığı orantısı.Tepe vurursam,çıkan bütün dallar liderle aynı kalınlıkta olucak gibi.Sonucunda da,alt resimde ki gibi,lider ortada boğulucak gibi görünüyor.
Hayır, üstede bahsettiğim gibi en dikine en üstte olan göz gene liderliği alacaktır, yan dallardan biri de liderliği alabilir bunları budama döneminde durdurarak dikine gelişen lider diye tercih ettiğin göze liderliği vermek sizin elinizde.
Alıntı:
3-4 metreye ulaşmış liderlerin gövdeleri daha kalın ve gözlerden çıkıcak dallar ne kadar hızlı da gelişse,liderin yarı kalınlığına ulaşamaz.
Burada da tam tersini söyleyeceğim, Şayet budayıcı lideri sert bir budama yaparsa gözlerden çıkan dal liderliği alır ve kalınlaşır. Hiç budama yapılmazsa yani yandallara müdahale edilmezse altlardan erhangi bir yandal da liderliği belli bir süre alabilir,
Bu hiç unutulmamalıdır, Dik olan ve ya diğer daldan daha dik olan dal daima liderliği alır.

Buradaki söylemde gövdeden bahsediliyorsa söyleyecek bir şeyim yok,

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön