Bugün göndermiş olduğum tabloya göre franguet ve chandler'in çiçeklenme zamanları (parisienne kadar olmasada) iyi çakışmaktadır. Manolya ağacı (magnolia grandiflora) tohumdan yetiştirilirse 8-15 yıl içerisinde çiçek açmaktadır fakat çiçek açmış (yaşlı) bir manolyadan göz alınıp aşılanırsa 1-4 yıl arasında (bakımına bağlı olarak) çiçek açmaktadır. Yapmış olduğum manolya aşılarında iyi bir bakımla 2. yılında çiçek açtığını gördüm. Bu aşıladığım manolya fidanlarından bir tanesini ağaçlar.net üyesi olan bir arkadaşıma hediye ettim. 2 yaşında ki bir manolya fidanının çiçek açtığını gördüm ve Fotoğraflarını da arkadaşım tatile çıktığı zaman ben çektim.
Buradan bakabilirsiniz. Bunun yanında ibreli türler genç yaşlarında kozalak üretmezler. Sadece yaşlı ağaçlar tohum üretir. Nedeni ise neslinin devamını sağlamak içindir. Aşıladığım bir çok ibreli türlerde 2-4 yıl sonra kozalak verdiğini gördüm. Bunun sebebi ise alınan kalemin yaşlı ağaçlardan alınmış olmasıdır.(Kozalak verme yaşına gelmiş) Aşı yapılan ağaçlarda altlık ne kadar genç olursa olsun alınan kalem genetik olarak yaşlıdır (aşıda ne aşılarsanız o dur,hiçbir değişikliğe uğramaz ve açılım göstermez) ve neslini devam ettirmek için kozalak (tohum) verme eğilimindedir. Yaptığım farklı ağaç çeşitleri aşılarından daha fazla örnek mümkün.
Beni düşündüren Franguette cevizi 8 yaşında erkek çiçeğini açmakta. Yaşlı (15 yaşında olabilir) bir franguette ağacından alınan kalem ile aşı yapılsa da yine de
8. yılında mı erkek çiçek açmakta? (Bence bu süre manolya fidanlarında anlattığım gibi bakımla da alakalı olduğunu düşünüyorum, bu süre 7 ya da 9 yılda olabilir)
Ceviz konusunda ne kadar fazla bilgiye sahip olursak o kadar ilerleme sağlarız ve ceviz hakkında öğrenmemiz gereken çok bilgi olduğunu düşünmekteyim.
Ben ceviz hakkında bilgi,birikim ve düşüncelerimi her zaman paylaşmaya hazırım.
Saygılarımla