Ağustos sonunda Mersin Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğü serasından 10 TL'ye almış olduğum kumkat ve meyveleri. Meraklısına Erdemli Alata Tarım Çiftliğinde de kumkatlar 10 TL karşılığı satılmakta.
Alata çiftliği Erdemli çıkışında Mersin yönüne doğru sağ tarafta. İlçe tarım müdürlüğü ise eski Erdemli Devlet Hastanesinin deniz yönünde biraz ilerisinde yer alıyor.
Bitki alındıktan sonra iki gün Tömük'te abimin yazlığında kaldı ve sonra Mersin'de ablamın evine geldi. Ablamın evine geldikten sonraki bir hafta içerisinde üzerinde bulunan 40'ı aşkın meyvenin 30'dan fazlası sararıp döküldü. Büyük meyveler dışında küçük meyvelerde döküldüğü ve bu forumdaki bilgilerden edindiğim kadarı ile bitkim büyük bir strese girdi sanırım.
İki hafta kadar ablamın evde kaldıktan sonra otobüsle Bursa'ya getirdim. İlk fotoğrafta göründüğü üzere panjurlu pimapen arkasında pencere kenarına koydum. Öğleden sonra saat 14,00'dan gün batımına kadar güneş alıyor. Bursa'ya gelişi sonrasında bir stres durumu yok. Şu anda üzerinde 13 tane meyve var. Bitkiyi yeni bir strese sokmamak için henüz poşetinden (tüplü) çıkartarak saksıya almadım. Toprak üst seviyesinden itibaren yaklaşık 40 cm boyunda.
İlk fotoğrafta sağ tarafta görünen yaprak uçları kesik bitki ise, anaçtan aldığım küçük bir çelik. Köklenme denemesi yapmak üzere hemen bitkinin yanında toprağa soktum. Sol taraftaki yeşil bitki ise ablamdan aldığım reyhan çeliği.