Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194
Sayın formullaone,
Öncelikle ceviz bahçeniz hayırlı olsun,titiz bir kişiliğe sahip olduğunuz anlaşılıyor.
Yazdıklarımı sakın eleştiri olarak algılamayın sadece kişisel görüşlerimi söylemek istedim.
- Ceviz fidanlarınız ya hiç budanmamış veya alt dallar kesilmiş ve hiç yan dal oluşturulmamış gibi görüyorum. Halbuki öncelik yukarıya uzaması yerine yan dal oluşturmak olmalı bunun sayısı lider dal+ 3-4 yan dal olmalı_ki ilk baştan ideal bir şekil oluşturulsun.
- Ben, bahçelerdeki toprağın sık sık sürülmesi taraftarı değilim çünkü yararlı canlıları (solucan gibi) ve mikro organizmaları topraktan uzaklaştırmış oluyoruz.
- suyun derinlere inmesini ve toprağı havalandırmak için fidan diplerini genişçe çapalayarakta sağlayabiliriz.
- Toprak bu aylarda sürülmez ve kuru otlarla bırakırsak hem toprağın nemli kalmasını sağlar hemde toprak erozyonunu önlemiş oluruz zira ilkbahar ve sonbaharda yağan yağmurlar genelde dengesiz oluyor yani kısa sürede fazla miktarda yağmur düşüyor ve sular yumuşak olan torağı sürükleyebiliyor her ne kadar düz arazi olsa bile yine sürüklüyor ( benim bahçemde haziran ayında böyle vaka olduğu için söylüyorum) ayrıca bu aylarda esen şiddetli rüzgarlar yumuşak toprağı başka yerlere taşıyabiliyor
-Modern meyve bahçelerde fidan diplerine malçlama yapılıp bunun dışında kalan kısımlar genelde çimlendiriliyor.
Kolay gelsin.
|
Sayın ykaya,önerileriniz için teşekkür ederim.
Geçen mart ayında tek dal bıraktık ve yaz boyunca aynı dal uzamaya devam etti.Fotoğrafta görülen dallar teke düşürülüp,tepesi vurulucak ve 3. yazlarında,yani seneye yan dallarını oluşturucaklar.Bu yıl yan dal oluşturmaları için,geçen mart tepe vurmam gerekirdi ancak o zaman çok kısaydılar.Modifiye lider budamada,lider dalı 3-4 metreye kadar uzatıp iyice kalınlaştırmak ve daha sonra yan dalları oluşturması için tepe vurmak gerek.Şu an üzerlerinde yan dal gözleri belli olmuş durumda.
Toprak işlemesi yapmamayı ben de isterdim ancak çok otlanıyor ve bu otlar fidanın suyuna,gübresine ortak oluyor.Fidan sayısı fazla olduğu için,sadece etrafını kazdırmak ya da malçlama yapmak çok masraflı işler.Bu yüzden tamamını temizliyorum.
Kuru da olsa toprakta bırakılan,ot,dal,yaprak vs.üzerinde zararlı mantar ve bakteriler birikir,bu mantarlar baharda ağaca kolayca ulaşıp antraknozu tetikler.Hatta,böcek lavraları da kış boyunca bu otlarda saklanır.
Bahçede bitki olarak sadece ağaçların olması en doğrusu bence.Otlu bahçenin diğer zararı da hasat zamanı yere düşürülen cevizleri otun içinde bulmanın zorluğu.
Tek faydası güneş ışınlarını kırarak,yaz sıcaklarında toprağın ve bahçenin ısısını azaltması.