Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone
Sonbahar toprak işlemesi için erken ancak bu aylarda yağan yağmurların derinlere kolay emilmesi ve önümüzdeki baharın ilk ayında fazla ot çıkarmaması için çok önemli.Bugün diskaro ile her iki yönden de işledim.Kumlu bir yapısı olduğu için zor olmadı.
|
Sayın formullaone,
Öncelikle ceviz bahçeniz hayırlı olsun,titiz bir kişiliğe sahip olduğunuz anlaşılıyor.
Yazdıklarımı sakın eleştiri olarak algılamayın sadece kişisel görüşlerimi söylemek istedim.
- Ceviz fidanlarınız ya hiç budanmamış veya alt dallar kesilmiş ve hiç yan dal oluşturulmamış gibi görüyorum. Halbuki öncelik yukarıya uzaması yerine yan dal oluşturmak olmalı bunun sayısı lider dal+ 3-4 yan dal olmalı_ki ilk baştan ideal bir şekil oluşturulsun.
- Ben, bahçelerdeki toprağın sık sık sürülmesi taraftarı değilim çünkü yararlı canlıları (solucan gibi) ve mikro organizmaları topraktan uzaklaştırmış oluyoruz.
- suyun derinlere inmesini ve toprağı havalandırmak için fidan diplerini genişçe çapalayarakta sağlayabiliriz.
- Toprak bu aylarda sürülmez ve kuru otlarla bırakırsak hem toprağın nemli kalmasını sağlar hemde toprak erozyonunu önlemiş oluruz zira ilkbahar ve sonbaharda yağan yağmurlar genelde dengesiz oluyor yani kısa sürede fazla miktarda yağmur düşüyor ve sular yumuşak olan torağı sürükleyebiliyor her ne kadar düz arazi olsa bile yine sürüklüyor ( benim bahçemde haziran ayında böyle vaka olduğu için söylüyorum) ayrıca bu aylarda esen şiddetli rüzgarlar yumuşak toprağı başka yerlere taşıyabiliyor
-Modern meyve bahçelerde fidan diplerine malçlama yapılıp bunun dışında kalan kısımlar genelde çimlendiriliyor.
Kolay gelsin.