Köylerimiz Boşalıyor ve Halkı Yaşlanıyor
Maalesef köylerimizdeki gençler her yıl ya şehirlere göç etmekte veya tarımdan uzaklaşmaktadır. Tarımın cazibesi dün olduğu gibi bugünde yok denilecek kadar az. Gençler zor şartlarda da olsa şehirlere göç etmekte yaşlılar ise emekli maaşı ile birkaç baş hayvan besleyerek geçimini sağlamaktadır. Ekilebilir arazilerin büyük bölümü atıl durumda beklemektedir.
Bu yaz boyunca bahçemin bulunduğu Kozçeşme/ Biga köyünde gördüğüm manzaraya baktığımda halkın ancak 25% i kendi arazilerini işlemekte işleyenler de hiç memnun değiller zira mazot ve gübre gibi girdilere ödenen meblağ tarladan alınan ürünün fiyatına göre pahalı ayrıca yoğun kimyasal ilaç kullanarak yararlı mikro organizmalar yok edilmiş meydan zararlı kurd ve böceklere bırakılmış, bunları yok etmek içinde tekrar tekrar kimyasal ilaç kullanma zorunda kalınmakta dolayısıyla girdi maliyetleri bu şekilde dahada artmaktadır.
Meyvecilik ve bilhassa ceviz ve badem bahçeleri kurarak işlenmeyen araziler tekrar tarıma kazandırılmalı, devlet bu konuda köylüye destek vermeye çalışmakta ancak eksik olan ise, önce köylü bu konuda bilinçlendirilmeli ve verdiği desteğin arkasında durarak gerek pazarlamasında gerekse yetiştirilmesinde öncülük yapmalı ve denetlemeli zira gezerken gördüğüm bir çok ceviz bahçelerindeki dikili fidanların durumu hiçte olması gerekli büyüklüğe ulaşmamış, benim 2012 yılında diktiğim ceviz fidanlarım bir çok bahçelerde gördüğüm 3-4 yaşındaki fidanlardan daha canlı ve daha büyük görünmekte.
Kozçeşme Beldesi'inde taşımalı ilk öğretim okul bulunmakta, toplam öğrenci sayısı 185, bunun 62 i Kozçeşme doğumlu oysa benim bu okula gittiğim yıllarda 5 yıllık ilk okulda bile sadece bir sınıftaki öğrenci sayısı 50 civarında idi. Diğer komşu köylerden gelen öğrenci sayısı ise çok daha az.
Dumanlı 24, Selvi 21, Gündoğdu 26, Karaağaç 16, Beyçayırı 7, Hisarlı 12, Araba Konağı 3, Kazmalı, 6 Çömlekçi 2
Buradan şu sonucu çıkarabiliriz; 10 yıl sonra belki bu köylerde hiç doğum olmayacak dolayısıyla 20-30 yıl sonra tarım ile uğraşan hiç köylü kalmayacak bu şekilde köylerimizdeki arazileri yabancı şirketler ile büyük holdingler sahiplenecek.
|