View Single Post
Eski 12-09-2013, 23:47   #8
gokselcetin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-05-2011
Ceviz Silkeleme Makinesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yunusx Mesajı Göster
Burda ceviz ağaçlarını sopalarla özellikle vurarak hasat ediyorlar, eğer ceviz ağacı bu şekil de dövülürse seneye daha çok verirmiş bu doğru mu? Neticede ceviz her sene biraz daha büyüyor tabi ki fazla verecek bence.
Sayın yunusx merhabalar,

Öncelikle ceviz konusunda ilgi ve bilgi sahibi olmadığımı söylemek isterim. Fakat açtığınız başlığı görünce girip bir bakma isteği duydum.

Bir iki hafta önce Tokat-Niksar'da bir fidanlığa gittim. Bir çok türde aşılı ceviz fidanları üretip satıyorlar. Fidanlığı gezerken bize yeni bir makine tanıttılar. Traktör arkasına bağlanan basit bir makine. %100 yerli yapım olduğunu söylediler. Daha sonra bir kaç ceviz ağacı üzerinde nasıl çalıştığını birebir izleme şansı buldum. 10 metrelik bir halat sistemi var. Bu mesafe sayesinde traktör uygunsuz arazilerde dahi ağaca çok yaklaşmak zorunda kalmıyor. Halat ağacın belli bir yerine geçiriliyor daha sonra traktör halatı çekerek ağacı biraz gerdiriyor. Bununla birlikte makine devreye sokuluyor. Makine verdiği titreşimle ağaçtaki cevizleri kısa sürede döküyor. Bu sayede sopalarla sırıklarla öldürülen gözler kurtulmuş oluyor ki gelecek senenin meyve verimi için ağaca zarar verilmemiş oluyor. Makinenin, öğrendiğim kadarıyla fiyatı da çok uygun. Bu makine her yıl ödenen işçilik masrafından da kurtarıyor.

gokselcetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön