View Single Post
Eski 10-09-2013, 19:38   #11
ömür-uşak
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar

5 yaşındaki ceviz bahçemde yabani ot mücadelesinde bu güne kadar; fidanların yakın diplerinde, belleme ve çapalama ile, ekim ayında topladığım damlama hortumlarını mayıs ayında yeniden serdikten sonra ise herbisit ilaçlarla mücadele ettim. Herbisitleri kullandıkça toprağı zehirlediğim duygusuna kapıldım.

Ağaçlarımın taç izdüşümü 3-4 metre çapını geçti ve bol gölge yaptığı için taç içerisindeki otlar eskisi kadar fazla değiller.

Sıra aralarını ise taç altına da biraz nüfuz edecek şekilde Traktöre takılan Yaylı Kültüvatör ile temizledim. Toprağım milli kumlu olduğu için kültüvatör ayakları 20-25 cm kadar toprağa batıyor.

Yaşar Akça Hocamın kitabını okuduğumda; kılcal köklere zarar vermemek için, toprak işlerken 15 cm. derinliği aşmamamız gerektiği yazıyor.

Mehmet Şen Hocamın kitabında ise; ceviz derin kök yapar toprak işleme derinliği önemli değildir yazıyor.

Sayın Lilium' la konuştuğumda yaylı kültüvatör sorun çıkarmaz devam et diyor.

Ekiz Fidancılıktan Sayın Kamil Okyaz' la görüştüğümde sakın ha 5-6 cm. den fazla işleme, en iyisi malçlama yap diyor. (Yeni dikilmiş 1-3 yaşlı fidanlar için en doğrusu diye düşünüyorum ama benim fidanlar artık kocaman ağaç oldu)

Anlayacağınız Koskoca doçentler Proflar bile anlaşamıyor. Gel de çık işin içinden!
Sn.Dere benimde 13 yaşında ceviz vişne ağaçlarım var.Burgu ile kazıldı ve dikildi.Kültüvatör ile de sürülüyor 5 li kaydırmalı pulluk ilede sürülüyor.Arada bazı yüzeydeki köklerden çıkan oluyor çıkan yerin kökünü kesiyorum zararını görmedim.Belki kök daha çok uzamadan saçak yapıyordur.ben bir kök zedelersem o yirmi kök atıyor.Yüzeydeki tek tük kök zarar görür ama derine gidenler yeter otlu olmasından iyidir.Ağaç arasında ot mücadelesi zor oluyor mecburen kaz ayağı çekilecek.Ben ayrık ve kanyaş haricinde mücadeleyi sürmekle yapıyorum.Sürme zamanında yapılırsa daha iyi oluyor.Kolay gelsin.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön