Sayın simetri,
Önce teşekkür ederim. Ekonomik bütçenin sırrı da galiba çok araştırmak ve dost edinmek...
Deprem konusuna gelince; İstatistiklere göre, toprak damlı ve kerpiç evler depremde en büyük hasarı görüyor. Ama ölüm ve yaralanmalar o kadar çok değil.( Bunun sebebi bu tip evlerde yaşayanların sayısının az olması da olabilir.) Kerpiç evlere kümes teli ile sıva altı sağlamlaştırma veya oto lastikleri ile duvar güçlendirmesi yapılabildiğini biliyorum. Ben bunların herhangi birini uygulamadım. Evin içindeki maderler ve çamurbasanların hepsini inceledim. tamamı kestane, çıralı çam, ya da gobar meşesi. bu ağaçlara çivi çaksanız geri gelmiyor. (çakmak bile zor oluyor ya..) Evin yerden itibaren 1.5, bazı yerlerde 2 mt.lik kısmı taş örme. Köşe bağlantılarında da bir hata göremedim. Netice de eve güvendim. Biraz da alın yazısı,kader ya da nasıl adlandırıyorsanız ona güvenmek gerektiğini düşünüyorum.
Diğer taraftan; yaşadığımız şehirlerde,40-50 yıllık, bitişik nizam, tamamı beton, deniz tuzu nedeniyle demirleri erozyona uğramış, çimentosundan demirinden çalınmış, yapım kalitesini bilemediğimiz evlerde ne kadar güvende olduğumuzu kendime sorunca, cevabım: "kerpiç ev" oluyor. Sağlıkla kalın...
|