View Single Post
Eski 07-09-2013, 16:50   #2019
zelish
Ağaç Dostu

zelish's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2008
Sayın Can17can ve Drhegeli,

Öncelikle sizleri kutlarım. Sizleri gördükçe adenium a karşı yine aşkım depreşti diyebilirim.
Başarılarınızın ve iç açıcı güzel fotoğraflarınızın devamını dilerim…

Elinde adenium çiçeği olan diğer arkadaşları da tebrik ederim. Sizleri gıpta ile izliyorum.

Sizlere adenium ile ilk tanışmamdan bahsetmek isterim,
5 yıl once tohumdan alıp yetiştirdiğim, hiç fire vermediğim 10 adenium yavrum vardı. Çiçeklerini görme şansım olmadan 9 tanesini çürüttüm. 1’i nasıl kurtultu derseniz, eşim kaktüs hastası. “1-2 tanesini ver de ofise götüreyim” demesiyle gittim en cılız en bakımsız olanını eşime hediye ettim. Bakamaz, beceremez diyen ben 9’unu evde çürüttüm onunkisi hala yaşıyordu!

Geçen sene eve getirmesini söyledim, kıskandım bizim penceremizin önünü güzelleştirsin dedim. Nisan yağmurlarında balkonda unutunca yine çürümeye yüz gösterdi. Rahmetli Sn. İzzeterisen den yardım istedim. Biraz netten arastırarak adeniumu çürüklerden temizleyerek 1 hafta 10 güne yakın kalorifere yakın biryerde gazete kagıdına sararak beklettim. İnce, uzun, cılız 20-25 cm lik gövdesini 2 ye bölmüştüm.
10 gün sonra iri dere kumu (çakıl desek daha yerinde olacak) hiç su vermeden ektim. 2 gün sonra ve haftada 1 olmak şartıyla fısfıs yöntemiyle suladım. 15 gun sonra gözlerinde patlamalar oluştu. Evladımız gibi baktıgımız son adenium u kurtarmıştık.  (Sn. İzzeterisen ile özelden çok yazışmalarımız oldu, çok üzüldü. Ben kurtaramadım belki sen kurtarırsın demişti, göremedi. Allah gani gani rahmet eylesin. Toprağı bol mekanı cennet olsun.)
Mutlu, mutlu yaşamaya gelişmeye başladı. Çok ilginç hızlı gelişiyordu.

1 ay evvel Aliağa taşındık, son 2 haftadır yapraklarında sararmalar meydana geldi. Öncelikle hava değişimindendir diye düşündüm. Çünkü Bandırma burası kadar sıcak değil üstelik nem oranı hissedilir derecede yüksek. Sonra yaprakların alt ve üstlerinde böcek yumurtaları gördüm. Meğer onlar sarartıyormuş tüm yapraklarını. Temizledim ama ilaçlama yapmadım.
2 gün önce filizlerden birinde kuruma mı/çürüme mi ne olduğunu anlayamadım oluştu. Kısaca yine kaybetme korkusu ile siz deneyimli arkadaşlardan fikir talep ediyorum.
Bana yol gösterirmisiniz ?

Fotoğrafları hazırlıyorum ...

zelish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön