View Single Post
Eski 07-09-2013, 12:55   #12
kelebek çalısı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Bitki yetiştirirken o bitkinin hangi iklim koşullarında yaşama imkanı bulabildiğini kısacası hangi asgari ve azami sıcaklık değerleri arasında yaşayabileceğini bilmemiz faydalıdır.

Belki begonvil Malatya ve Türkiye' nin daha bir çok ilinde dış mekan koşullarında yaşayamaz ama kış aylarında kapalı mekanlarda koruma altında yaşatılabilir. Yine kapalı mekan derken direkt olarak yaşam alanlarımızı değil kış bahçesi, camekanlanmış balkon ve teraslar, limonluk gibi bitkinin ihtiyacı olan ısı, ışık ve havadar ortamı sağlayabileceğimiz yerler olması önemli.

Bitkilerin soğuğa dayanıklılık haritası (Plant Hardiness Zone Map) bitkilerin hangi kuşak içinde yaşayabileceği konusunda referans noktamızdır.

Türkiye' de 9b kuşağında bahçedelerde yer alan bir çok begonvil geçtiğimiz yıllarda kışı atlatamayarak donmuştu. Oysa bu zonda begonvil yetişebilmektedir. Burada bitkilerin genç ve henüz kök sisteminin gerektiği kadar kuvvetli olmayışı gibi daha farklı faktörlerin de bir araya geldiğini göz önüne alarak, kışı atlatamayan begonvili bir daha bahçeye dikmedim.

Şu anda 10b kuşağında yer alıyorum. Kış mevsiminde burada dahi bazı günlerde ve bölgelere göre zirai don olabileceği yönünde uyarılar yapılmaktadır.

Begonvilin genel olarak dahi olsa kesin olarak minimum hangi zonda yaşayabileceğini söyleyemiyorum. Çünkü bitkinin kritik olan genç yılları ve bölgelerin kendi içinde dahi değişken yapıya sahip klimatik etkileri de göz önüne alındığında net bir şey söylemek zorlaşıyor.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön