Aslında geçen yıla kadar hiç sirke yapmayı beceremeyen ben, geçen yıl Ürgüp'lü akrabamızdan tarifini aldığım ve o yaparken fotoğrafladığım üzüm sirkesi bilgilerini fotoğrafları ile paylaşıyorum.
İhtiyacımız olan malzemeler;
Tercihen 5 litrelik cam kavanoz, pet kavanoz da ola bilir ama, sirke olgunlaşıp süzülme aşamasına geldiğinde mutlaka cam kavanoza konmalı.
2 kg. kadar üzüm, biz siyah Dimrit üzümü kullandık.
Bir kâse üzüm pekmezi
Bir dilim ekmek
1 tane elma
2 yemek kaşığı tuz
Bir çay bardağı kadar eski sirke veya sirke mayası(sirke mayasının nasıl bir şey olduğunu elma sirkesini yazarken paylaşacağım).
Üzümleri yıkayıp sirke yapacağımız kabın içine koyduk.
Elimizle sıkarak suyunu çıkardık.