Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki
Sn ebtuna merhaba,
Bitkiniz yaprak dökmeyen tropik bir tür, yani güneşli havadan hoşlanan, yetersiz ışığı sevmeyen, topraktan çok ortamın nemli olmasını seven, ve her ağaç türü gibi hava akımına ihtiyaç duyan bir canlı.
Bu tür bitkileri iç ortam bonsaisi diye satıyorlar, bu yüzden size de hak vermiyor değilim ama bu bitkiyi kışın koruma amaçlı içeride bakmanın haricinde dış ortamda bakmak en iyisidir, aksi halde bir şekilde (yukarıda saydığım bir veya birden fazla nedenden ötürü) bir süre sonra sağlığını kaybetmesi de normal.
Bunların haricinde bir de bitkinize gübre ve izelementleri gereken miktarlarda, gereken tarihlerde ve gereken aralıklarla verip vermediğiniz, suyunuzun sertliği (kireç oranı) de yine sağlığını bozabilecek diğer etmenler.
Elbette tüm bunları sadece bir fotoğrafa bakarak teşhis etmek çok zor. Yapılacak en iyi şey öncelikle ağacınızı iyi tanımak ve ona göre bakmak olacaktır, tıpkı bir çocuğunuz olduğunda bir doktordan, kitaplardan, çevrenizdeki eğitim kaynaklarından veya sizden tecrübelilerden bilgi alarak çocuk büyütme konusunda zamanla bilgi ve deneyim kazanmak gibi bir şey bu
Başarılar dilerim.
|
Yanıtınıza teşekkürler Sakaki. Sanırım güneşi yeterince alamamasından kaynaklı bir sorun, tabii diğer unsurları da (gübreleme ve izelementlerin verilmesi
vb) ne yazık ki ihmal etmiş olabilirim. Bu konuda profesyonel yardım almamı önerir misiniz yani bir botanik bahçesine götürüp bu işlemleri yaptırmamı? Daha sonra da dierk güneş alan bir mekan ya da ev seçip orada bakılmasını sağlamalıyım sanırım. Bu iş, gerçekten bir sanatmış, sayenizde anlıyorum.