Bulunduğum yörede ceviz gözlemlerimi paylaşmak istedim.
Belki yeni bahçe tesis etmek isteyen agaç dostlarına bir faydası dokunur.
Ukrayna karpatları eteğinde E 26,30 ile E 29,30 enlemleri ile N 48 ile N 49 boylamları arasında kalan bölgede uzun yıllardır gözlemlerim oldu ceviz ile ilgili.
Bu bölgelerde kapama tabir edilen ceviz bahçeleri yeni yeni tesis edilmekte.
Genelde elma - erik ve yaban mersini bahçelerini rüzgarın etkisinden korumak amacıyla, 4 metre arayla ama 2-3 kilometre sıra aralığında SSSR döneminde yol kenarlarına dikilmiş.
Ağaçlar 30-50 yaş aralığında.
Ve bazı konu başlıklarında yazıldığı gibi, Грецкий орех yani buradaki halkın adlandırdığı isimle Yunan cevizi.
Altay ceviz konu başlığında paylaşılan resimlerinde aynı türe ait olduğunu düşünüyorum.
Resimleri paylaştığımda sizlerde göreceksiniz.
Yunan cevizi: Asıl bu konu iyice irdelenmeli derim.
Herşeyimize sahip olmaya çalıştıkları gibi cevizimize de sahip olmuşlar.
detaylarını isteyen olursa aktarırırm.
Ben egeliyim her sene İzmir limanından İtalyan tanker gemilerle zeytin yağı alınır sonra italyada jan janlı şişelerle süslenip tüm dünyada italyan zeytin yağı diye pazarlanır.
İtalyanın yıllık zeytin yağı üretimi 60 milyon litre /yıl idi 2000 başlarında.
iç pazar tüketimi de hemen hemen 60 milyon litre /yıl idi.
Ancak 2000 li yıllarda dünya pazarlarında satılan italyan zeytin yağı 200 milyon litre/yıl idi.
Burada da aynı durum oluşmuş 1960-1980 yılları arası devlet eliyle tüm yol kenarlarına sadece ana yol değil tarla yollarının bile kenarlarına büyük parsellerin aralarına ceviz dikilmiş. ne hikmetse adına da Grek (Yunan) cevizi denmiş.
Bizim Anadolu topraklarından gönderildiğini düşündüğüm tohumlar,
şimdilerde tekrar Anadolu topraklarına geri dönüyor,
Değişik adlarla hemde.
Adamlar yıllarca dağ tepe dolanıp yılanından en küçük bitkinin soğanına kadar herşeyimize gözümüzün içine baka baka (ne bakması yahu düpedüz köylümüze kendi eliyle toplatıp) aldı götürdü.
Şimdi birçoğumuzun bile telaffuz ederken zorlandığı yeni isimlerle,
Anadolu topraklarına sokma derdinde.
İyi niyetle yabancı cinslerden tarla tesis etmiş, edecek dostlara tenzih ederek diyorum ki;
Umarım mısır ve buğdayda ki tiyatro cevizde de sahneye konmasın.
|