View Single Post
Eski 26-08-2013, 18:32   #8
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bir kök kalıntısından yeni kökler elde etme

Şimdiki çalışmamız, bu tekniği köklerde kullandığım ilk denemeyle ilgili.


Van_Meer_Technique-036.jpg
Bu ağaç, koleksiyonumdaki en yaşlı alıç ağacı ve 1991 yılında Galler'den (İngiltere) söküldü.


Kırmızı oklar, 4 cm kalınlığında olan ve ağacı sökerken kesilen eski kök uzantısını gösteriyor. Çirkin görünen bu kök ileride ağacın yan tarafında kalacak şekilde konumlandırılmış olsa da, bu kök uzantısının yine de daha doğal görünmesini istiyorum! Dolayısıyla, kesilen kısmın hemen üstünden güçlü yeni kökler çıkar çıkmaz, üzerinde çalışmanın güvenli olacağına karar verdim!


Van_Meer_Technique-037.jpg
Öncelikle bir bisturi kullanarak üst kısmından V şeklinde bir kesik açtım. Daha sonra, bir elektrikli alet kullanarak iç odun dokuyu, V şeklinde bir oyuk elde edene kadar dikkatlice temizledim (yukarıda sol alttaki resim)



Bunun ardından, minik delme ucu ile iç odun dokuyu 2 yan doku elde edecek şekilde dış kabuk dokunun altından dikkatlice oydum (yukarıda alt-ortadaki resim). Kırmızı oklar, kabuk/doku yan kanatlarını gösteriyor.

Sonra, bu kabuk/doku kanatlarını, temizleyerek hazırladığım iç odun tabakanın üzerine kapattım ve 2 raptiye ile sabitledim. Daha sonra aşı macunu uyguladım.




Tabii ki işe yaradı! Eski tek kök uzantısı şimdi iki tane doğal kök gibi görünmekte ve bunun elle yapıldığını kimse anlayamaz! Biraz zaman alan bir işlem ama beklemeye ve yorulmaya değer!


Aynı kök tekniğinin varyasyonları




Yukarıdaki resimde görünen küçük alıç, 2006 yılında Galler'den (İngiltere) söküldü. Söküldükten sonra, üzerinde çalışılması gereken birçok kök uzantısı ortaya çıktı. Kırmızı oklar, doku kanatlarını bu önemli yan kök uzantısı üzerinde sabitlemek için kullandığım 2 kırmızı raptiyeyi göstermekte. Bu, ağaç üzerinde erken zamanlarda yaptığım bir işlemdi.


Van_Meer_Technique-040.jpg
Üzerinde çalışmada Aynı kökün üzerinde çalışmadan önceki hali.


Kırmızı oklar, kesik kök uzantısının ucunu göstermekte. Alıcın büyük yaraları iyileştirirken ne kadar kötü bir görüntü verdiğini görebilirsiniz. Yara etrafında kabarıklık oluşturmakta ve asla tamamen kapatmamaktadır! Kök uzantısının kendisi oldukça uzundu ve ayrıca ters koniklik sorunu vardı, dolayısıyla sunulabilir hale gelmesi için, özellikle de görülebilir bir noktada olmasından ve bu küçük ağacın dengesi ve genel görüntüsü açısından önemli olmasından ötürü üzerinde çalışılması gerekiyordu!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön