26-08-2013, 18:14
|
#2
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
Van_Meer_Technique-006.jpg
Şimdi üst kısmını kesmemiz gereken önceki örnek ağacımıza geri dönelim. Ancak şimdi, kırmızı çizginin üstünden tamamen kesmek yerine, yaranın üzerine katlamamıza yetecek kadar dış doku kalacak şekilde yeşil ile işaretlediğimiz yerden keseceğiz!
Van_Meer_Technique-008.jpg
Yukarıdaki resimde yeşil çizgiler, gövdenin iç kısmından ne kadar miktarda iç odun doku çıkarmamız gerektiğini göstermektedir.
Bu işlem, çok önem taşıyan kambiyum dokuya hiçbir zarar vermeden yapılmalıdır! Ve ayrıca kambiyum doku ile ağaç kabuk dokusuna ek olarak iç odun dokudan ince bir katman kalacak şekilde oyulmalıdır! Bu ince odun doku tabakası, bükme esnasında kabuk dokunun kırılmasını veya yırtılmasını önler! Aşağıdaki resimde yeşil çizgi, bizim için önemli kambiyum dokuyu temsil etmektedir!
İç odun tabakayı çıkarmak için elektrikli aletler, kesme-oyma aletleri veya her ikisini de dikkatlice kullanacağım. Bu konu tamamen içi oyulması gereken gövdenin veya dalın boyutuyla ilgili! Bizim için önemli olan kambiyum dokuya zarar vermediğiniz sürece istediğiniz veya size kullanması daha rahat gelen aleti kullanabilirsiniz. Ayrıca, iç odun tabakasını çok aşırı inceltmemeye dikkat ediniz.
Oyduğunuz kesi kısmının taban seviyesinin, üzerine katlayacağınız ve ağacın dış kabuk dokusundan çok az daha kalın olan dokunun kapatılması için yeterince boş alan kalacak şekilde, onu çevreleyen kabuk dokunun kenarından hafif daha derin olması yeterlidir! Dış kabuk dokuyu bükerek yerine katladığınızda, görüntü içe çökmüş çukur gibi değil, kesi kısmının kenarları ile aynı hizada olmalıdır! Hafif tümsek görünmesi de sorun olmaz!
|
|
|